Wpis z mikrobloga

#git #programowanie
Czy commitować każdą drobną rzecz(wydaje się niewykonalne), czy można zbiorczo wymienić co się zmieniło?
Jeśli drugie, to jak ogarniać cofnięcie zmian w części kodu, ale inaczej niż ręcznie kopiować z poprzedniego stanu kodu?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Czy commitować każdą drobną rzecz(wydaje się niewykonalne), czy można zbiorczo wymienić co się zmieniło?

@look997: Commity powinny być:

* małe (kilka/naście/dziesiąt linijek zmian)
* działające (jak zmieniasz nazwę funkcji to także jej użycia – każdy commit dowolnie odpalony
  • Odpowiedz
@look997: Lepiej mieć za dużo commitów niż za mało - przed wypchnięciem na zdalne repo możesz scalić (łatwiej niż wyodrębnić części - patrz niżej) do czegoś dającego się zwięźle opisać, ale jeśli miałbyś punktować w opisie to zdecydowanie osobne commity (takie podsumowania to przy merge bardziej).

Możesz cofnąć HEAD z wybranego commita zostawiając zmiany w working copy - np. git reset --soft HEAD^ cofnie cię jeden commit, a zmiany które
  • Odpowiedz
@MacDada: "małe (kilka/naście/dziesiąt linijek zmian)"
Oo, dosłownie takiej informacji potrzebowałem. Bo nigdy nie wiedziałem co w opisach znaczy małe/niewielkie itp. określenia.

A jak już pytam o oczywistości:
Jak zmieniam jedną rzecz, i przy okazji poprawiam w tym samym pliku coś innego (jakaś drobnostka, ale nie związana), to jak to rozdzielić? Jeśli już coś zacząłem z główną
  • Odpowiedz
Jak zmieniam jedną rzecz, i przy okazji poprawiam w tym samym pliku coś innego (jakaś drobnostka, ale nie związana), to jak to rozdzielić?

@look997: użyć innego osobnego changeseta do tego albo zastashowac na pozniej
  • Odpowiedz
Jak zmieniam jedną rzecz, i przy okazji poprawiam w tym samym pliku coś innego (jakaś drobnostka, ale nie związana), to jak to rozdzielić? Jeśli już coś zacząłem z główną rzeczą?

@look997: Partial commit (czy tam patch commit) (git add -p). IntelliJ wspiera partial commit od chyba wersji 2018
  • Odpowiedz