Wpis z mikrobloga

Mówi się, że u nas jest drogie paliwo... Właśnie przyjechałem na Węgry, przez Czechy i Słowację. Ceny następujące:
Polska - 4.99 PLN
Czechy ~ 5.80 PLN
Słowacja ~ 6.70 PLN (!)
Węgry ~ 5.70 PLN
#podrozujzwykopem #podroze
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4711 @printf: Takim samym idiotą jak setki wykopków kręcących aferkę, że Lidl czy Rossmann ma różne ceny w Polsce i Niemczech? Chłopak przejechał przez Europę i dzieli się cenami, które uderzyły po kieszeni właśnie JEGO BUDŻET, więc co miał napisać, skoro sam zarabia w złotówkach. Trzeba być idiotą, żeby porównywać ceny w kilku walutach. Do czego zresztą chyba chcecie dążyć.
  • Odpowiedz
Bo ludzie zamiast krzyczeć ze pensje małe to gadają ze paliwo drogie, a jest jednym z najtańszych w Europie ))¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@sked

ile kupisz tego paliwa za minimalną/ średnią

krajową danego kraju, bo to co może być dla

nas drogie dla nich niekoniecznie

Ale w trasie to nie ma znaczenia. Koleś zarabia w złotówkach i nikt mu za granicą nie obniży ceny bo jest z biednego kraju. Tak samo Niemiec w Polsce kupi więcej paliwa niż w Niemczech bo u nas jest tańsze
  • Odpowiedz
@printf: Co Ty p--------z, za przeproszeniem. Jestem po dwóch kierunkach ekonomicznych i na żadnym przedmiocie nie obiły mi się takie bzdury o uszy. Wytłumaczę Ci to jak najprościej się da. Tak żebyś zrozumiał, że analogię z gruszkami i jabłkami możesz sobie wsadzić co najwyżej w dupę. Ale do rzeczy:

Jedziesz na wakacje do Portugalii oraz Turcji. Konkretnie Ty. Mówisz znajomym, że w Turcji wydałeś 'x' Lir, a w Portugalii 'y'
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@printf: eh. Koleś podaje ceny jakie płacił, z których wynika, że najtaniej, niezależnie od tego ile zarabiasz za paliwo zapłacisz w Polsce (ze zbioru który podał), tak samo jak można podać gdzie na świecie jest najtańsza kawa czy woda. Tylko tyle, a wy doszukuje się trzeciego dna. Jak chcesz, to sobie przelicz ile to wynosi względem siły nabywczej, ale nie o tym jest ten wpis. Można tu wyciągnąć wniosek, że
  • Odpowiedz
@printf: A nie jest?xDDDDD 6.70 PLN > 5.80 PLN > 5.70 PLN > 4.99 PLN

Przecież jeżeli zatankuję za 4,99 w Polsce, to jest to dla mnie - tak jak i dla OPa - taniej aniżeli 6,70 na Słowacji. Jadąc na wycieczkę samochodową przez Europę rozumiem, że mijając granicę zmienia Ci się również siła nabywcza pieniądza, w którym zarabiasz, skoro nagle w Niemczech magicznie paliwo jest tańsze aniżeli w Polsce?
  • Odpowiedz
@DelPiotrek: w Brnie, ze względu na MotoGP wszystko było w ostatnich dniach dużo droższe. Przykładowo dowiedziałem się od miejscowej, że burger, który jadłem za 200 KČ, jeszcze tydzień temu kosztował 100 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz