Wpis z mikrobloga

Mówi się, że u nas jest drogie paliwo... Właśnie przyjechałem na Węgry, przez Czechy i Słowację. Ceny następujące:
Polska - 4.99 PLN
Czechy ~ 5.80 PLN
Słowacja ~ 6.70 PLN (!)
Węgry ~ 5.70 PLN
#podrozujzwykopem #podroze
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DelPiotrek: jak bylem na tripie samochodowym nad moze czarne tankowalem tylko w polsce i rumunii ceny w zasadzie takie same. Rzecz zaczyna sie zmieniac przy podrozy platnymi drogami. W polsce bulisz jak za zboze, a tam podroz winietami wychodzi podobnie za tydzien jezdzenia, za przejchanie z katowic do krakowa
  • Odpowiedz
to nic nie mówi, już lepiej byłoby sprawdzić ile kupisz tego paliwa za minimalną/ średnią krajową danego kraju, bo to co może być dla nas drogie dla nich niekoniecznie

@sked: to prawda ale tylko w połowie. Druga strona jest taka że ceny utrzymują się na stałym poziomie w różnych krajach, bo przecież przemysł petro nie ustala ceny mówiąc "no Niemiec dobrze zarabia więc jemu damy cene po 20zł a Polak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vegetassj1: btw auchan z tego co się orientuje miesza paliwo z organicznym paliwem dlatego jest tak tanie.
PS. Jak chcesz taniego dizelka to na zajezdni ztm przy metro marymont jest po 4,83
  • Odpowiedz
@Marek1991: może to, że miarodajne pokaże, że w Polsce można kupić tego paliwa x litrów, a za minimalną w Czechach y? A nie takie rzucanie cenami i mówienie czy drogo czy nie
  • Odpowiedz
@sked: @M4711: A co kogo obchodzi jaka jest siła nabywcza pieniądza, jaki przelicznik ceny na podstawie średniej krajowej w danym państwie i branie przy okazji pod uwage sytuacji ekonomicznej kraju kiedy jest się polakiem i przejeżdża się przez wymienione państwa płacąc za paliwo swoimi polsko zarobionymi pieniędzmi?! No proszę litości...
Jadąc przez Europę magicznie nie zmienia mi się moja pensja i stan konta zależnie od kraju przez który
  • Odpowiedz