Wpis z mikrobloga

Dostał już ktoś maila z domeny allegromail.pl ? ja tak i okazało się że #allegro wprowadziło maskowanie adresu w formularzu do i od sprzedającego: link

Zmieniamy funkcjonowanie formularza "Pytanie do sprzedającego"

Aby jeszcze lepiej chronić Waszą prywatność w wiadomościach wysyłanych za pośrednictwem Allegro, od dziś stopniowo zmieniamy funkcjonowanie formularza "Pytanie do sprzedającego", dostępnego w każdej ofercie.

Adres e-mail w wiadomości od kupującego wyświetlimy jako ciąg znaków w domenie @allegromail.pl, na przykład: ftka7152-rdsacxsi-ib8bkq2w5s@allegromail.pl. Gdy sprzedający odpowie na wiadomość, jego adres przedstawimy kupującemu w podobnej postaci.

Zmiana docelowo obejmie każdą korespondencję prowadzoną w ramach Allegro.

Co to ma na celu? chodzi chyba tylko o to aby maile przechodziły przez ich serwery i wszelkie próby dogadania się poza aukcją poskutkują blokadą konta tylko jak się to ma do #rodo i ochrony danych, poufności korespondencji itd ?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fot-x: A to nie jest tak, że email to dana osobowa i dostęp do niej może mieć tylko administrator, a nie każdy lepszy koleżka z allegrów?
  • Odpowiedz
@Wajar: Za chwilę wszyscy będą się balu używać imion, nazwisk, maili bo to #daneosobowe przez to #rodo niektórzy popadają już w #paranoja może pseudonimami i numerami posługujmy się, chociaż i tego pewnie zabronią... znaczy zalecą nie używać bez zgody
  • Odpowiedz
ja dostałem dziwną wiadomość od no-reply@allegromail.pl
"Twoja wiadomość nie dotarła do odbiorcy. Adres (*@*.pl), nie znajduje się liście dodatkowych adresów e-mail na Twoim koncie Allegro. Dodaj go w zakładce Twoje adresy e-mail i ponownie wyślij wiadomość"
w załączeniu dwa pliki z dziwnymi końcówkami których wolę nie otwierać bo boję się zawirusować komputer, nie mam pojęcia o co chodzi
  • Odpowiedz
Wiecie, że to jest psucie RFC 5322? E-mail to e-mail. Jest po to, by np. sprzedawca skontaktował się z nabywcą. Zaraz jeszcze ktoś IRC zepsuje, bo FQDN za nickiem...
  • Odpowiedz
@p0358: ale w przypadku IRC to psuje niemal cały protokół (pingi, CTCP, DCC i wiele innych). A virtualhosty to czysty DNS/rDNS i to idzie po pierwsze ustawić ręcznie, po drugie tak czy siak na IP się rozwiązuje, bo musi. Żadne, dosłownie żadne działanie jakiegokolwiek providera nie może sankcjonować łamania standardów, na których zbudowana jest sieć. Inaczej wszystko runie.
  • Odpowiedz