Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java #csharp
Cześć, stoje w tym momencie przed wyborem języka obiektowego, którego będę chciał się nauczyć. Jest to dla mnie ważny wybór bo jak postanowię, to nie chce już zmieniać zdania i uczyć sie troche tego troche tamtego. Wybór stoi pomiędzy javą, c#.

Planuję wykorzystywać umiejętności głównie pisząc aplikacje na androida - mam sporo pomysłów, więc chciałbym wykonać pare side-projektów. Czyli chyba szala przechyla sie na stronę javy.
Natomiast jestem bardzo dobrze obcykany z t-sql, dzieki czemu mógłbym wykorzystywać te umiejętności w c#.

Będę wdzięczny za pomoc w nakierowaniu. Dzięki!
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorhu: Weź serio napisz co mają enumy w Javie takiego potrzebnego, bo też jestem ciekaw. Hasła wystarczą, resztę sobie wygooglam.
  • Odpowiedz
@asunez: No właśnie da się to wszystko zapisać innymi sposobami jak ktoś się uprze. Jakby Microsoft uważał to za słuszne to by dawno zrobił takie enumy w C# ale nie ma takiej potrzeby, wstawianie logiki do enumów to jest po prostu błąd.
  • Odpowiedz
  • 0
@Myrten
No wiesz. Jakieś obejścia mnie nie interesują, że się "innymi sposobami da". Enumy w C# są po prostu upośledzone.

A co do reszty...
To samo można powiedzieć o każdej rzeczy, która jest w C#, a nie ma jej w Javie.
  • Odpowiedz
@sorhu: tez mam jakieś takie przeświadczenie że logika w Enumach to zły design. Z samej definicji to przecież typ wyliczeniowy, a nie obiekt. Skoro chcemy żeby zawierał jakieś pola, to czemu nie zwykła klasa?

• Odpowiedz
  • 0
@asunez

Skoro chcemy żeby zawierał jakieś pola, to czemu nie zwykła klasa?

Za dużo pisania, żeby na mirko to wyjaśniać.
Zwykła klasa Ci nie zapewni istnienia określonej liczby instancji, jak się kodu do tego nie dopisze (a pewnie i zrobi się to źle). A po co dopisywać kod, jak masz to zapewnione przez
  • Odpowiedz
Za dużo pisania, żeby na mirko to wyjaśniać.

@sorhu: To jest chyba bardziej w---------e niż jakiekolwiek fanboyowanie. xD To po co piszesz o tych enumach jak i tak swojego zdania nie przedstawisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@FaenTaDeg
Bo pytanie nie było o moje zdanie, lecz o możliwości języka, a to sobie każdy może sprawdzić. Nie ma sensu się produkować i pisać coś, co zostało milion razy napisane.
  • Odpowiedz
@sorhu:

Uzasadnisz?

Uważam że coś takiego prowadzi do kiepskiego utrzymaniowo kodu - logika biznesowa powinna być w określonych miejscach takich jak serwisy (często mylnie nazywane repozytoriami) czy command/queries jak się stosuje wzorzec CQRS.

Może w Javie jest inaczej, ale 90% miejsc gdzie się używa enumów to odwzorowywanie danych z bazy czy tez inne modele danych, a tam żadnej logiki nie powinno być czego niestety początkujący programiści niestety nie wiedzą. Nie widzę
  • Odpowiedz