Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java #csharp
Cześć, stoje w tym momencie przed wyborem języka obiektowego, którego będę chciał się nauczyć. Jest to dla mnie ważny wybór bo jak postanowię, to nie chce już zmieniać zdania i uczyć sie troche tego troche tamtego. Wybór stoi pomiędzy javą, c#.

Planuję wykorzystywać umiejętności głównie pisząc aplikacje na androida - mam sporo pomysłów, więc chciałbym wykonać pare side-projektów. Czyli chyba szala przechyla sie na stronę javy.
Natomiast jestem bardzo dobrze obcykany z t-sql, dzieki czemu mógłbym wykorzystywać te umiejętności w c#.

Będę wdzięczny za pomoc w nakierowaniu. Dzięki!
  • 33
@readme_txt: jeśli zależy Ci na zdrowiu psychicznym to bier c#.
Na androida masz xamarin, ios zdaje się też obsługuje.
A sql nie ma tu znaczenia, postgres czy mysql i tak ogarnąłbyś szybko.
@readme_txt: Xamarin na to pozwala, natomiast ogólnie odradzałbym traktowania aplikacji mobilnych jako głównej ścieżki rozwoju, może to być coś dodatkowego co poprawi twoje CV.

Natomiast ogólnie to sugerowałbym żebyś poszedł w kierunki typowych webowych aplikacji biznesowych, jak już znasz TSQL to jeden problem z głowy masz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

to prawda ze microsoft #!$%@?ł z javy dużo i nazwali to c#? :D

C# to taka poprawiona
@readme_txt: Podstawą jest ASP.Net Core, do tego frontend możesz mieć na 2 sposoby:

1) MVC i strony generowane przez Razor'a + JQuery itp.
2) Framework javascriptowy np. Angular albo React który strzela zapytaniami do API wystawionego przez twoją aplikacje.

Pierwszy sposób jest prostszy do ogarnięcia i wypadało by go znać stąd możesz go wziąć na pierwszy ogień, drugi jest nieco bardziej nowoczesny, natomiast tu problem polega na tym że co chwile
@Myrten Weź mnie nie rozśmieszaj! Te siszarpowe popierdółki nawet koło prawdziwych enumów nie stały. ( )

Toć to jeno zakamuflowany integer.

Wystarczają w zupełności? Tak może powiedzieć tylko ktoś, kto nigdy nie poznał, co to prawdziwy enum.
Natomiast jestem bardzo dobrze obcykany z t-sql, dzieki czemu mógłbym wykorzystywać te umiejętności w c#.

@readme_txt: Aplikacja powinna być niezależna od rodzaju bazy danych. Od tego masz ORMy i frameworki, żeby w każdym momencie móc przenieść apkę z jednej bazy na inną. Jak będziesz w kodzie zaszywał rozwiązania chrakterystyczne dla jednego konkretnego silnika DB to prędzej czy później zrobisz sobie krzywdę.
Nie wiem jak przy c#, przy javce możesz sobie na
@Luntri: aż tak? a ponoć java jest taka user friendly i łatwa w nauce? to prawda ze microsoft #!$%@?ł z javy dużo i nazwali to c#? :D

Bzdura. C#, powstał bo Microsoft przegrał proces sądowy i przez dluuuugie lata Java była daleko w tyle. Nadal jest, ale trochę mniej.