Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #praca #pracait #frontend #backend
Mirki pracujące w zawodzie, a często nawet rekrutujące, mam takie pytanko ogólne. No bo jak to w sumie jest.

Frontend ma bardzo niski próg wejścia (no bo co to jest, HTML, CSS, JS, jQuery, SQL, tego się idzie nauczyć w 2 miesiące na takim poziomie żeby coś tworzyć), do tego jak patrzę to większość ludzi się tego uczy (zwłaszcza kobiety), i podobno ciągle jest ssanie, firmy chcą szkolić nowicjuszy za własne pieniądze...

A z drugiej strony mamy backend który nie dość że wymaga wyższego poziomu abstrakcji, to ciężej się jest nauczyć na takim bardzo średnim poziomie, jest dużo języków, technologii, do pierwszej pracy wymaga się już często nie wiadomo czego, nie słyszy się o takim zapotrzebowaniu.

Jak to jest naprawdę, bo w takim razie po co ma się ktoś męczyć w backendzie skoro frontend to na początku banał i dużo się od nowicjuszy nie oczekuje? Wiem że ktoś może nie lubić webdevu itp, ale załapać się do pierwszej roboty IT frontedowcom jest dużo łatwiej.
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak sam zauważyłeś, backend jest rozproszony na różne technologie. Frontend - w dużym uproszczeniu - wszyscy robią w tych samych technologiach. Poza tym nie zgodzę się, żeby na juniorów we froncie było aż takie ssanie, wręcz zaryzykuję stwierdzenie że przez ten niski próg wejścia najniższe stanowiska są bardzo nasycone, a stawki niskie, nieprzystające do całej branży. Sęk w tym że rozwijać się dalej (frameworki i narzędzia JS, w dużym uproszczeniu) stosunkowo nie
  • Odpowiedz
@Bambro: nie wiem kto co powiedzial ze front jest latwiejszy niz back, to po pierwsze,
po drugie ssanie sie juz dawno skonczylo,
noi po trzecie nie wiem jaka firma bedzie uczyla typa za wlasne pieniadze
o tym ze trzeba tylko 2 miechow by cos stworzyc (wizytowke najwyzej) to nawet sie nie wypowiadam
  • Odpowiedz
@Bambro:
Po pierwsze, backend wcale nie jest taki trudny. Trudniejszy niż frontend, ale nie trudny. ( Source: Ponad 10 lat w backend development )

Jak to jest naprawdę, bo w takim razie po co ma się ktoś męczyć w backendzie skoro frontend to na początku banał

Słyszałeś o czymś takim jak ambicja i chęć zrobienia czegoś fajnego? Nie każdy chce iść linią najmniejszego oporu byle się hajsu
  • Odpowiedz
o tym ze trzeba tylko 2 miechow by cos stworzyc (wizytowke najwyzej) to nawet sie nie wypowiadam

@Krawdg: a ile potrzeba? W erze google? W erze stackoverflow? Ogarniasz podstawy + dokumentacja + internet i robisz co chcesz, co mam Ci stworzyc, daj mi jakis realny projekt i czas na to to Ci zrobie ofc nie za darmo. Osoba ogarniająca już jak to mniej wiecej dziala ma sobie nie poradzic z
  • Odpowiedz
@Bambro: jest frontend i frontend. Może do robienia stron wizytówek frontend ma niski próg wejścia, ale już do biznesowych aplikacji webowych czy rozbudowanych serwisów nie. Obecnie zarobki frontendowców obeznanych z angularem albo reactem są na dobrym poziomie(+15tys dla seiora to nie problem), lepszym niż PHP'owców. Od pół roku szukamy frontendowca który zna na minimum poziomie juniorskim reacta albo angulara i jest problem. Ci co przychodzą to właśnie tacy co nauczyli
  • Odpowiedz
@Bambro: nie bardzo rozumiem problem "pierwszego doświadczenia" - jak ja zaczynalem to mialem juz wiedzę, ktora wystarczyla by zacząć na poziomie mida. Po prostu robilem w domu rzeczy i się nauczyłem, przecież to jest wiedza ogólnodostępna.

Obecnie zarobki frontendowców obeznanych z angularem albo reactem są na dobrym poziomie(+15tys dla seiora to nie problem), lepszym niż PHP'owców

@grzywus: CIekaw jestem, kiedy to pęknie. Obecnie zarobki senior frontendowców są absurdalne
  • Odpowiedz
nie bardzo rozumiem problem "pierwszego doświadczenia" - jak ja zaczynalem to mialem juz wiedzę, ktora wystarczyla by zacząć na poziomie mida. Po prostu robilem w domu rzeczy i się nauczyłem, przecież to jest wiedza ogólnodostępna.

@alex-fortune: ale ile sie uczyles na ten poziom mida? Pare lat? Mi chodzi o ludzi zaczynajacych nauke np. teraz.
@Krawdg: duzo latwiej cos #!$%@?, duzo ciezej cos naprawic, takie mam ogolnie zdanie, no
  • Odpowiedz
@Krawdg: powiedzmy, że nie jestem fanem żadnej technologii jsowej. Dla mnie ten język dawno powinien przestać istnieć , a przynajmniej zostać platformą docelową ( vide typescript do JSa ). Zamiast tego, ludzie #!$%@?ą w tym mnóstwo kodu bo hehe super łatwy język
  • Odpowiedz
@Krawdg: Ty się nie śmiej - w booking.com nadal używają perla ;]
@Bambro: No jak aplikowałem to miałem już z parę lat styczność niekomercyjną z programowaniem. Ale no kurde, czego Ty oczekujesz? Przecież niczego wartościowego w 2-3 mc się nie nauczysz bo to za krótko ;) A nawet jeśli - załóżmy - nauczysz się klepać frontend i wejdziesz na rynek pracy, to jeśli nie pójdziesz szybko do przodu
  • Odpowiedz
A z drugiej strony mamy backend który nie dość że wymaga wyższego poziomu abstrakcji, to ciężej się jest nauczyć na takim bardzo średnim poziomie, jest dużo języków, technologii, do pierwszej pracy wymaga się już często nie wiadomo czego, nie słyszy się o takim zapotrzebowaniu.

@Bambro:
Pewnie, ze technologii duzo. Ale żeby umieć backend na bardzo średnim poziomie nie musisz przecież na takim poziomie znać jednocześnie javy, php, pythona, C#, a
  • Odpowiedz