Wpis z mikrobloga

@Gwyn66: @limerence: moim zdaniem kierunkowskaz w tej sytuacji jest zbędny. Przecież jak skręcasz na normalnym skrzyżowaniu to też możesz przeciąć wszystkie pasy i zająć skrajny, a nie że w połowie skrętu w prawo zaczynasz migać w lewo bo zamierzasz wjechać na lewy pas. Na rondzie z obrazka kierunkowskaz w lewo byłby uzasadniony tylko wtedy, gdy wjedzie się już na prawy pas, a potem chce się zmienić na lewy.
  • Odpowiedz
@Nenciak:

To wskazówka dla jadących za mną, gdzie skręcam na skrzyżowaniu (trzeci zjazd czyli w lewo)

A co z informowaniem reszty kierowców chcących wjechać na rondo z innych wjazdów niż Twój? Skąd mają wiedzieć, z którego wjazdu wjechałaś i co jest dla Ciebie skrętem "w lewo" i po co w praktyce im ta informacja?
  • Odpowiedz
@SuperBulwa: W ksiązce nawet masz te same zapisy. Różowa wstawiła ci foty. Poza tym mam znajomego policjanta, który również mówi, że tak należy robić. Nikogo tym kierunkowskazem nie zabiję. Po to one są, by ich używać.
  • Odpowiedz
@wielki_mag trochę mi zeszło ale zajęty byłem. Jeśli chodzi o rondo z taką małą wysepka to... co z tego ze autobus o nią zahaczy jadąc w lewo? W innych kierunkach raczej nie ma prawa chyba że ktoś niedbale jeździ i nie chce się zrobić większego skrętu kierownica. Czyli skręcajac w pierwszy zjazd daje prawy przy wjeździe na rondo, w drugi gdy czoło autobusu minie pierwszy, w trzeci gdy czoło autobusu minie
  • Odpowiedz
tak jak @Kejran, jak skręcam pierwsza w prawo to już przed wjechaniem na rondo włączam kierunkowskaz w prawo. Wtedy Ci co chcą wjechać na rondo z prawej strony już z daleka widza, że będę od razu skręcał i nie muszą się zatrzymywać.

@Wypok_spoko: Zatrzymać się jednak warto, bo sam spotkałem na drodze idiotę, który prawym kierunkowskazem sygnalizował wyłącznie swój wjazd na rondo, po czym wyłączył kierunek na wysokości
  • Odpowiedz
  • 1
Mamy u nas w mieście takie małe rondo gdzie lewy kierunek przed wjazdem dałby mi cenną informację czy powinienem już hamować czy nie. Od tamtej pory zdarza mi się wrzucić lewy kierunek przed wjazdem na rondo. Nie mówiąc już o sytuacji gdy zjeżdżam pierwszym zjazdem bo wtedy obowiązkowo kierunek w prawo przed rondem.
  • Odpowiedz
@BielyVlk: jasne, wszystko zależy od sytuacji. Ale w większości sytuacji wystarczy zwolnić przy wjeździe i ocenić czy można jechać. W skrajność nie ma co popadać, bo potem korki się będą tworzyć
  • Odpowiedz