Wpis z mikrobloga

Spróbuj sobie wyobrazić, że rondo to skrzyżowanie

@Nenciak: dokładnie, masz rację, skrzyżowanie. Tego typu (http://3.bp.blogspot.com/-Jvub_bGLHhY/UkiO7J4ws9I/AAAAAAAABBQ/AA_3GPTuI6c/s1600/b2.png), tylko z krzywo poprowadzoną linią z pierwszeństwem.
Nie każde rondo ma kształt kółka. Na tym skrzyżowaniu, jadąc z punktu A do punktu B, też skręcałabyś w lewo? To jest dokładnie takie samo rondo, jak każde inne.
goferek - > Spróbuj sobie wyobrazić, że rondo to skrzyżowanie

@Nenciak: dokładnie,...

źródło: comment_mAxxHJ8t6EexRayUoK8obKFsp3zUwAqq.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@goferek: To nie jest "takie same rondo jak każde inne", tylko jedno z bardzo nietypowych, nad którymi media się czasem spuszczaja, że są takie dziwne. I pewnie pełni więcej funkcji niż bycie skrzyżowaniem, wygląda trochę jak węzeł. Znak c12 jest?
  • Odpowiedz
To nie jest "takie same rondo jak każde inne", tylko jedno z bardzo nietypowych

@Nenciak: dlaczego nietypowe? To jest zwykłe rondo o kilku wjazdach, nawet nie turbinowe. To, że jest wydłużone i nie ma kształtu kółka od razu je dyskwalifikuje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@goferek: Jeszcze wkleję Ci tu taki fragment:
Ze względu na brak szczegółowych przepisów dotyczących poruszania się po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym i innych rondach w polskim kodeksie drogowym i fakt, że różnią się one znacznie od typowych skrzyżowań dróg, wśród polskich kierowców często dochodzi do kontrowersji, jak należy po nich się poruszać (szczególnie w przypadku, gdy rondo wyposażone jest w wiele pasów ruchu) i jak należy korzystać z kierunkowskazów. Ustawa
  • Odpowiedz
@Nenciak: ale przecież na tym twoim zdjęciu to jest jakaś tragedia, jak można tak uczyć. Już nawet kij z tym kierunkowskazem, ale tam się zaleca zjeżdżać z ronda wprost z lewego pasa :| Gdyby zjazd również miał dwa pasy to jeszcze ok, ale jak nie, to jest to niebezpieczne zachowanie. I nawet nie napisali, żeby przepuścić pojazdy kontynuujące jazdę po rondzie prawym pasem! To jest dramat, kto takie książki dopuszcza
Drogomir - @Nenciak: ale przecież na tym twoim zdjęciu to jest jakaś tragedia, jak mo...

źródło: comment_eZmU0gggmUv5vEXouebEWSPqK0HDVAE7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
To pikuś. Jakaś pinda ostatnio wjeżdżała na rondo z prawym kierunkowskazem. Myślę: spoko skręca, to ja wyjadę. Ale pojechała prosto. Akurat mi się nie spieszyło i chciałam przepuścić auto za nią to się nie wepchnelam przed nią.
  • Odpowiedz
@goferek: już mi się nie chce analizować twoich dziwnych rond. Przeczytaj ten dłuższy wpis, ok? Potem dalej obrażaj i nazywaj ludzi, którzy stosują się do przepisów baranami.
  • Odpowiedz
Art. 22.

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

@Slawek91: jadąc po rondzie nie zmieniasz kierunku jazdy, tak samo jak jadąc po zakręcie nie zmieniasz kierunku jazdy. Jeżeli podpierają się tym przepisem w taki sposób to powinni także wymagać kierunkowskazu przy każdym zakręcie. Jesteś na rondzie to jadąc w kółko cały czas jedziesz tą
  • Odpowiedz
@Jarott: WORDy kręcą biznesy właśnie na oblewaniu kursantów. Dlatego wymyślają takie bzdury. W Słupsku jest bardzo dużo rond dwupasmowych na których bardzo często zmieniają organizację ruchu właśnie po konsultacjach z dyrektorem WORDu. Raz jest rondo turbinowe za miesiąc zwykłe, za pół roku z prawego można tylko w prawo a z lewego prosto w lewo i zawracać. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ba masz rondo na którym przy
  • Odpowiedz
@goferek: Ten rysunek pokazuje, że zawsze można zawrócić, a podczas zawracania musisz mignąć w lewo. Na rondzie też można zawrócić.

Poza tym pytałem się raz instruktora, dlaczego trzeba migać w lewo na rondzie. Powiedział mi, że miga się w lewo, jak zjazd, którym chcesz zjechać, znajduje się po Twojej lewej ręce.

Po trzecie istnieją trzy ronda w Polsce, na których nie ma znaku "Ustąp pierwszeństwa"
  • Odpowiedz
  • 0
@Nenciak przecież to dotyczy ronda, na którym są wydzielone pasy ruchu, a nie wszystkich. Lewy kierunek dajesz, kiedy chcesz wjechać na lewy (wewnetrzny) pas, bo przejezdzasz najpierw przez prawy, a nie dlatego, że skrecasz w lewo/jedziesz dalej rondem. Kiedy nie ma wydzielonego wewnętrznego pasa ruchu, to nie daje się żadnego lewego kierunkowskazu.
  • Odpowiedz