Wpis z mikrobloga

@goferek: w Słupsku jest wymagane włączenie kierunku przed wjazdem na rondo ( no chyba że jedziesz prosto ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) podczas egzaminu na prawko, wszyscy się tak uczą, bo muszą. Też uważam, że to bez sensu ale potem ciężko pozbyć się tego nawyku. Może jest więcej takich po###ych miast w Polsce, w tym przypadku cała wina Twojej irytacji w tutejszym WORDzie ( ͡°
  • Odpowiedz
w Słupsku jest wymagane włączenie kierunku przed wjazdem na rondo ( no chyba że jedziesz prosto ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) podczas egzaminu na prawko, wszyscy się tak uczą, bo muszą.

@perversace: a spytaj się w tym wordzie na podstawie którego dokładnie przepisu. po wjechaniu na rondo jedziesz defakto drogą jednokierunkową, która tak się składa że prowadzi w koło. Jadąc rondem nie zmieniasz kierunku jazdy, zmieniasz
  • Odpowiedz
a o płynności ruchu cumple słyszeli? skręcasz w lewo/zawracasz -lewy kierunek, przez zjazdem dajesz prawy. poco? po to żeby kolesie oczekujący na wjazd na rondo wiedzieli co robisz, jazda odbywała się płynnie.

@jokefake: no skręcam w lewo, zawracam - nie mam kierunkowskazu do momentu jak z ronda odbijam w prawo do zjazdu, który wybrałem. Bo jazda bez kierunkowskazu na rondzie oznacza, że dalej będę jechał rondem i nie zjadę w
  • Odpowiedz
@wielki_mag nope, tylko trzeba zwolnić troche a nie 70 przez takie rondo. Szczególnie skrecajac w lewo spokojnie możesz kierunek dać (prawy) ale prosto tez nie widzę przeciwwskazań. Jest ustap pierwszeństwa, wiec nie wiem dlaczego kierowcy mieliby wjeżdżać jeśli ktoś już po tym rondzie jedzie.
  • Odpowiedz
@kemping: ale wiesz o tym, że to nie jest wymysł ludzi, tylko ośrodków szkoleniowych i instruktorów? ja osobiście tak nie robię, mimo, że tak mnie uczono, przed wjazdem na rondo wrzucam jedynie kierunkowskaz w prawo jak zjeżdżam pierwszym zjazdem.

kupcie kolejne chipsy, może znajdziecie tym razem kurs na prawo jazdy.
  • Odpowiedz
@perversace: Też zdawałem w Słupsku i tak mnie uczył instruktor bo egzaminatorzy za brak lewego kierunku (przy skręcie w lewo) na rondzie oblewają. Ale powiedział również, że w normalnej jeździe mogę olewać o ile nie jest to rondo kilku-pasmowe.
  • Odpowiedz
@Jarott: Egzaminatorzy w Słupsku podają ten przepis:

Art. 22.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Zmiana kierunku jazdy - Manewr ten polega na zmianie kierunku poruszania się pojazdu w prawą lub lewą stronę względem jego dotychczasowego położenia.
  • Odpowiedz