Wpis z mikrobloga

Czy na wykopie są osoby popierające #po i #korwin jednocześnie? Sądząc po wykopie, wyborcy KORWIN sprzyjają zdecydowanie bardziej #pis, a PO traktowane jest jak śmiertelny wróg. Ze świecą szukać sympatyków PO popierających jednocześnie KORWIN.

Ja natomiast jestem wyborcą PO od wielu lat (w ostatnich wyborach nie brałem udziału, ale w kilku poprzednich, jeszcze od czasu Samoobrony i LPR) i jestem zadowolony z 8 lat ich rządów. Jednocześnie z dużą sympatią podchodzę do partii KORWIN i z lekką niechęcią do PiS głównie z uwagi na kwestie gospodarcze - pogłębianie deficytu, rozdawnictwo.

Ponadto, mimo że nie lubię PiS, bo uważam ich za populistów i demagogów, jestem totalnie zażenowany działaniami #kod. Ludzie z KOD zdają się być bardziej fanatyczni od PiS-owców - a to niełatwy wyczyn! Z początku sądziłem, że będzie to sensowna opozycja, racjonalna krytyka działań rządu, ale okazuje się, że to jakaś absolutna farsa, wystarczy spojrzeć na wideo (nie to jedno): Link.

Szukam osób podobnie myślących.

#neuropa #4konserwy #bekazprawakow #bekazprawactwa #bekazlewakow #bekazlewactwa #centryzm #jkm #tusk #ekonomia #liberalizm
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ruszka

"Polska rozwijała się świetnie sama"

I właśnie o to chodzi! To jest właśnie powodem dla którego moje sympatie polityczne są na pograniczu PO-KORWIN:
  • Odpowiedz
@merlan: Oczywiście jak zawsze powtórzona brednia, że kucy nie interesuje wolny rynek, że są propisowscy itd. Proszę o pokazanie mi jednego kuca, który przeszedł na drogę socjalizmu.
Kuce przecież krytykują PO olanie programu z 2007 roku, za to, że nie byli liberałami i w trakcie 8 lat nie przeprowadzili gruntownych reform w najważniejszych dziedzinach życia. Korwiniści są wrogo nastawieni do PO i do PIS z innych względów. PO za brak
  • Odpowiedz
@merlan:

Uważam, że państwo większość czasu (nie zawsze, ale zazwyczaj) świetnie rozwija się samo i nie potrzebuje nadmiernego interwencjonizmu urzędniczego.

Przeciez to jest głupota - należy popierać partie, które robią w tym kierunku zmiany, a nie nie robią
  • Odpowiedz
@K_Feras_P

"Proszę o pokazanie mi jednego kuca, który przeszedł na drogę socjalizmu."

Po pierwsze pisałem po prostu o wrogości do PO i popieraniu PiS, a nie o przechodzeniu na socjalizm.
  • Odpowiedz
@ruszka

"Przeciez to jest głupota - należy popierać partie, które robią w tym kierunku zmiany, a nie nie robią nic."

I dlatego popieram duet PO-KORWIN i taką koalicję chciałbym widzieć w sejmie. PO stanowiłoby trzon koalicji, jest odpowiednie PR-owo i umie utrzymać koalicję w ryzach, a KORWIN przeciągałoby środek ciężkości polityki na stronę wolnorynkową. Sam KORWIN jest wg mnie zbyt radykalny i nierozgarnięty, żeby samodzielnie rządzić. Powinni stanowić katalizator, a nie paliwo przemian.
  • Odpowiedz
@merlan: PO jest spalone przez niezrealizowanie programu z 2007 roku. Po prostu nie są wiarygodni. Korwiniści to idealiści i pragną rewolucji. Uważam, że Polska powinna się zliberalizować i nie mówię tu o małych krokach jak obniżenie podatku, a całkowitą zmianę systemową wliczając w to zmianę konstytucji.

Co do reformy ZUSu: korwiniści mają za złe sposób w jaki wprowadzono tą reformę. Dokładniej chodzi o to, że ludziom już pracującym podwyższono wiek
  • Odpowiedz
@K_Feras_P

"Po prostu nie są wiarygodni. Korwiniści to idealiści i pragną rewolucji"

Rzecz w tym, że ja nie jestem radykałem, moje poglądy leżą pomiędzy PO, a KORWIN: nie chcę rewolucji, ale chciałbym koalicji PO-KORWIN, w której KORWIN przeciągałby klimat polityczny na rzecz liberalizmu.
  • Odpowiedz
@merlan: I jest to całkowicie zrozumiałe bo przecież nie mogli krytykować PIS bo nie miał on władzy. Widzieli tylko zmiany, które były przeprowadzone przez koalicje PO-PSL, a te im się nie podobały. Obecnie kucy są "agresywne" do wszystkiego co nie jest kukizem, korwinem. Nie rozumiem tylko czemu są przeciwko Petru bo przecież to liberał.

Nie wierzę, że w Polsce da się zliberalizować jedną część państwa nie ruszając reszty. Zmiany muszą
  • Odpowiedz
@merlan: a to PO i PiS czymś się różnią w kwestiach gospodarczych? Przecież jak PiS obiecało rozdać 500zł na dziecko (z wyjątkiem pierwszego) to PO złożyło propozycje 500zł dla wszystkich dzieci! Ja nie widzę, żadnej różnicy pomiędzy PO i PiS jedni i drudzy chcą silnego państwa opiekuńczego. Co do Twoich spostrzeżeń odnośnie korwinistów to wydaje mi się, że to kwestia tego, że większość z nich to konserwy, a skoro zarówno
  • Odpowiedz
@pro666full

"a to PO i PiS czymś się różnią w kwestiach gospodarczych?"

Pewnie: PiS jest bardziej narodowo-socjalno-etatystyczne. Dla przykładu to PiS chciał realizować "politykę jagiellońską" kupując Możejki i pompując tam 8.5 MILIARDA złotych. Teraz Morawiecki w rządzie PiS postuluje plany centralnego planowania zamiast restrukturyzacji obciążeń podatkowych tak, aby polskie i zagraniczne firmy działały na równych zasadach (de facto, a nie de iure).
  • Odpowiedz
@merlan:

Czy na wykopie są osoby popierające #po i #korwin jednocześnie?

Jednocześnie to za wiele powiedziane, ale we wszystkich barometrach pierwsze 3 miejsca okupuje u mnie zawsze KORWiN/Nowoczesna/PO, w różnych wariantach. To pewnie dlatego, że jest tru liberałem slash libertarianinem.

Sądząc po wykopie, wyborcy KORWIN sprzyjają zdecydowanie bardziej #pis, a PO traktowane jest
  • Odpowiedz
@merlan: Zbłądziłeś gdzieś młody człowieku. Przestań klasyfikować swoje poglądy lewo/prawo i porównywać je do liderów partii. Wypracuj swój pogląd na rzeczywistość i modyfikuj go wedle własnych potrzeb i przemyśleń. Jeśli tak uczynisz nie będzie problemu z wyborem odpowiedniego programu wyborczego którejś partii podczas wyborów. W najgorszym razie nie wybierzesz nikogo, a to jeszcze nie zbrodnia. ;) Ważne jest by rozumieć swój wybór. Powodzenia.
  • Odpowiedz
@xeeeeeeenu:

Wychodzisz z jakiegoś zabawnego założenia, że większość wyborców korwina jest faktycznie zainteresowana jego programem gospodarczym (albo nawet i światopoglądowym).

wat?

Skąd czerpiesz te informacje? To najbardziej wynaturzony pogląd, z jakim się spotkałem na wykopie od pół godziny. Rozwijaj.
  • Odpowiedz
@merlan: pierwszy korwinista, który nie podsumowuje rządów PO-PSL z pianą na ustach i używa danych makroekonomicznych zamiast anegdotek i śmiesznych obrazków. Świat się kończy.
  • Odpowiedz