Czekacie na elo elo #420 ?
Łapcie na ten tydzień kod: pal420
lepszy od dlamireczka o całe 4,20% ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ-*
Dajcie znać, czy robić rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#palexpres #wykopjointclub
Łapcie na ten tydzień kod: pal420
lepszy od dlamireczka o całe 4,20% ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ-*
Dajcie znać, czy robić rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#palexpres #wykopjointclub
- drogba90
- Kali_Fat
- POPCORN-KERNAL
- Eftef
- granat_z_kulkami
- +3 innych
mireczki jak korzystać z cukromierza? Mianowicie mam jakieś blg moszczu i brakuje jakiejś porcji cukru do prawidło ilości na dane wino. Jak wyliczyć ilość potrzebnego cukru do dodania? A także jak dodawać ten cukier skoro na wino stołowe ma mieć blg początkowe na poziomie 20, a sam cukier trzeba dodawać w porcjach? Oraz jak mierzyć czy jest prawidłowy cukier już w czasie fermentacji?
Gdy mój moszcz ma np. 10blg, a celuje w wino 13% blg musi być na poziomie 26-27 (wg tableki
https://svojskie.pl/tabelka-blg-przeliczenie-cukru-na-alkohol/ )
Więc by dodać te brakujące 13blg liczę sobie ilość cukru ze wzoru: [planowana ilość wina] L * [planowany procent alkoholu] % * 17,2g = [ilość cukru] gr
Te 17