Wpis z mikrobloga

Czy da radę zrobić fancy ogrodzenie bez betonowania słupków? Potrzebuję zrobić ogrodzenie (1 metr wysokości) dla nowo wytyczonej działki ROD. Nie mam tam póki co ani prądu, ani wody, grunt natomiast jest twardy i stabilny, a na działce rosną piękne i dość już wysokie brzozy, które chcę zostawić. Zastanawiam się czy są jakieś tanie i dobre metody na stworzenie ogrodzenia na stałe (nie tymczasowego), ale bez lania betonu?

#pytanie #dzialka #rod #budownictwo #architektura #remont #remontujzwykopem #majsterkowanie #budujzwykopem #stepujacybudowlaniec
pogop - Czy da radę zrobić fancy ogrodzenie bez betonowania słupków?  Potrzebuję zrob...

źródło: nowoczesne-ogrodzenie-przemyslowe-panel3d_ujx22

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pogop: próbowałem robić kotwy, ewentualnie drewniane niskie ogrodzenia wbijane w ziemię. Niestety, betonu nic nie zastąpi. Lepiej od razu betonować, niż potem poprawiać. Czemu nie chcesz betonować?
  • Odpowiedz
  • 0
@wkrk:Nie chce mi się z tym bujać, wody nie mam, prądu póki co nie, a chciałbym już móc puścić psa. 450 metrów więc już trochę sobie polata.
  • Odpowiedz
@pogop: aaa to znam, sam to przerabiałem. Skończyło się w-----m i betonem :D

Nie unikniesz tego, a poza tym, to wcale nie jest tak trudne jak się wydaje (a mówię to jako totalny laik w tematach budowlanych).

Jedziesz do Castoramy czy innego budowlanego, kupujesz gotowy beton do lania w ziemię pod ogrodzenia (wyliczą ci ile potrzebujesz, pewnie max 10 worków), i takie pojemniki do mieszania ( https://www.castorama.pl/kastra-prosperplast-40-l-czarna-prostokatna/5905197155777_CAPL.prd ), bierzesz do auta
wkrk - @pogop: aaa to znam, sam to przerabiałem. Skończyło się w-----m i betonem :D  ...

źródło: siatka-ogrodzeniowa-z-montazem-ogrodzenie-z-403735627

Pobierz
  • Odpowiedz
@pogop:

Jak wsypiesz suchą zaprawę cementową to i tak się utwardzi po czasie.

Po prostu wywierć otwory, wstaw słupek, wsyp zaprawę, wypionuj słupek kamieniami, i za kilka tygodni montuj siatki.
  • Odpowiedz
@pogop: Ja bym zrobił beton, ale we wiadrach z marketu. Drożej, ale w razie ew. likwidowania prościej będzie wyrwać. Bierzesz czarne wiadro do mieszania zaprawy na każdy słup, wkładasz odpowiednio głęboko w ziemię, zalewasz betonem zostawiając miejsce na słup i czekasz aż trochę stężeje i dopiero wstawiasz słup, kiedy beton będzie na tyle gęsty, że słup da się ustawić w pionie i nie będzie sam się przewracał. Resztę głębokości nad
  • Odpowiedz
@pogop: rób beton, nie jest problemem to zupełnie, tylko dźwiganie, woda ze studni, z beczki gdziekolwiek, możesz pracę podzielić na kilka dni. Dodatkowo w dziurę wszystkie kamienie, stare cegłówki itp a zawsze tego na działce jest i potem lejesz beton, wiaderka po farbie , zwykle też każdy ma albo łatwo skołować gdzieś na osiedlu gdzie remont
  • Odpowiedz
  • 1
Sorry, nie miałem czasu odpisać, ale już nadrabiam. Dziękuję za wszystkie radu.

@wkrk: Dzięki za wszystkie rady. Chyba będę jednak robić ten beton. Wynajmę typa z wiertnicą i będzie dobrze.

@monty16k zależy mi na czasie, więc sucha za długo by się stabilizowała, a zatem mokry beton i gruz. w pobliżu jest hałda starych cegieł i
  • Odpowiedz
@pogop: nie znam się ale się wypowiem, kiedyś mi ktoś powiedział że cegły nie nadają się do zalewania betonem, podobno się odparza czy coś. Ale mówię nie jestem pewny niech ktoś mądry się wypowie
  • Odpowiedz