Wpis z mikrobloga

#ropa #gielda #usa
Jak w mediach mówią o tych pastuchowych Huti co blokują cieśniny, rzucają atomowe mocarstwo na kolana i ich działania mają wpływ na ceny akcji i notowania na giełdzie, to w głowie zawsze mam taki obraz tych "Huti". Prycham wtedy, że Trump ze swoją technologią wojskową nic im nie może zrobić xD
Incognixo - #ropa #gielda #usa 
Jak w mediach mówią o tych pastuchowych Huti co bloku...

źródło: image

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Incognixo: swoją drogą pastuchy z Arabii Saudyjskiej dają się tak dymać? Przecież oni tyle sprzętu z USA kupują że nie powinni sobie dać odebrać tej wysepki (rurociąg ciężko obronić przed terrorystami, to im wybaczam)
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: Armia Arabii Saudyjjskiej jest mocno dofinansowana, ale jest pośmiewiskiem od dawna. Samym sprzętem nie wygrasz, musisz mieć zmotywowanych i zorganizowanych ludzi, a oni tego nie mają. Traktują wojsko jako łatwą fuchę.
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89 to tak jak europejczycy i Rosjanie. Europejczycy zrobiliby Rosjanom z dpy jesień średniowiecza, ale tak się zatracili w wygodach I pieniążkach, że im się zwyczajnie nie chce.
  • Odpowiedz
  • 99
@HAMSKLOSS89: I amerykański sprzęt d--a, gdy u arabskiego trepa zamiast głowy jest kulturowa kupa.

Tutaj jest ciekawy artykuł o tym traktujący:
https://americandiplomacy.web.unc.edu/2000/12/why-arabs-lose-wars-fighting-as-you-train-and-the-impact-of-culture-on-arab-military-effectiveness/

Ogólnie w skrócie. Arabscy oficerowie boją się dzielić swoją wiedzą z "młodszymi" którzy się od nich "szkolą". Boją się, że z czasem młodzi mogą ich zastąpić. Do tego "cenna" wiedza pozwala w kulturze arabskiej podnieść status społeczny i materialny oraz chcieli być jedynymi osobami przeszkolonymi w zakresie "zachodniej wojskowości
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: @djtartini1 @kjungst

Coś wam powiem tylko nie pamiętam gdzie to słyszałem.
No ale utkwiło mi to w pamięci i myślę że to adekwatne.
Arabscy, a ogólnie też saudyjscy oficerowie i żołnierze to żołnierze najtrudniejsi do wyszkolenia. No i w sumie jedyni których nie da się wyszkolić. Po prostu są mega leniwi, nic im się nie chce i podczas szkoleń tylko stoją i patrzą. Rozumieją co się do nich mówi
  • Odpowiedz
@Incognixo: Do tego trzeba dodać, że Arabia Saudyjska jest praktycznie monarchią feudalną i ważne stanowiska, w tym oficerskie przyznaje się nie za kompetencje, tylko za urodzenie. Cała rodzina królewska (choć bardziej pasowałby tu określenie "Klan Saudów") to ok 15 000 ludzi, do tego ważni członkowie pomniejszych plemion, gdzieś trzeba ich upchać. Bardziej niż jakieś kompetencje liczy się utrzymanie równowagi między wpływami klanów i frakcji. A skoro na awans nie wpływa
  • Odpowiedz
@Incognixo: gdzieś czytałem, że Arabusy wysyłają na szkolenia do Stanów (pilotaż helikopterów itd) członków wpływowych rodzin (najczęściej nie nadających się do danej roli) zamiast faktycznie zdolnych żołnierzy, potem takie rzeczy szybko wychodzą na polu walki
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: sprzęt jest tylko cała reszta kuleje: dowództwo, zarządzanie, wyszkolenie itp. itd. ..

Gdzieś widziałem wpis że powodem jest to, że Król nie chce zbyt dobrze zorganizowanej armii żeby go przypadkiem nie obalili.
  • Odpowiedz