Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +520
A pamiętacie jak grożono, że jeżeli postulaty lekarzy nie zostaną spełnione, to wyjadą oni z Polski i nie będzie miał kto leczyć ludzi?
Z perspektywy czasu taki wyjazd do Niemiec mógłby się wiązać z mniejszymi zarobkami niż w Polsce xD
Zarobki szwajcarskie, jakość usług na poziomie jakiegoś Azerbejdżanu
#lekarz100k #heheszki #konowalposting
Z perspektywy czasu taki wyjazd do Niemiec mógłby się wiązać z mniejszymi zarobkami niż w Polsce xD
Zarobki szwajcarskie, jakość usług na poziomie jakiegoś Azerbejdżanu
#lekarz100k #heheszki #konowalposting
źródło: 4EF77FAC-F38A-4972-8974-E529525A07B7
Pobierz
akordeon01 +113

Robię sobie obecnie gierkę, którą łączę z LLM-em - NPC gadają to, co model wypluje.
I jest przy tym masa problemów, żeby to stabilnie spiąć.
OpenAI API ma niby coś takiego jak response-format (można ustawić json-schema i skonfigurować strukturę JSON-a), ale w praktyce różnie z tym bywa. Nie u każdego providera to dobrze działa - niektórzy w ogóle tego nie wspierają, a inni wymagają konfiguracji, która u konkurencji wywala błąd. Więc kompletnie olałam json-schema i stwierdziłam, że model ma formatować w czystym tekście.
Ale ze zwykłym JSON-em też jest wieczny problem - model czasem zgubi cudzysłów, innym razem przecinek i parser leży.
Dlatego postanowiłam zrobić własny, prosty format. I teraz wypluwa mi coś takiego:
<program>SCENE|Polana przed Eldorią|Wide shot of a majestic fantasy city Eldoria, massive stone walls, deep moat, white towers, lush green meadow in foreground, clear blue sky, epic scale, digital art, 8k
NARRATOR|Słońce wysoko wisi nad horyzontem, oświetlając majestatyczną sylwetkę Eldorii. Potężne mury miasta zdają się przebijać chmury, a głęboka fosa oddziela cywilizację od dzikich ostępów.
DIALOG|Adam|Patrzcie na to! Nareszcie dotarliśmy. Mam nadzieję, że strażnicy będą przyjaźni, bo naprawdę nie znoszę tych przesłuchań przy bramie.
NARRATOR|Adam nerwowo poprawia swój pas z ekwipunkiem, rozglądając się z niepokojem wokół polany.
DIALOG|Kamil|Znowu to samo. Mury, brama, papierkowa robota... Czy w tym świecie wszystko musi być takie... oficjalne?
NARRATOR|Kamil ziewa szeroko, opierając się o pobliski głaz z całkowitym brakiem entuzjazmu.
DIALOG|Adam|John, co o tym sądzisz? Idziemy prosto do bramy czy może rozejrzymy się najpierw wokół fosy?
</program>
zwykly .split('|'); i spokonie mozna rozdzielic parametry...
Model ma mi po prostu zwrócić dane w formacie (JSON), który zrozumie silnik gry (Godot).
Robię visual novel, w której gracz wpisuje w pole tekstowe własne akcje, a LLM ciągnie fabułę dalej. Żeby gra wiedziała, co z tym zrobić, muszę dostać odpowiedni sformatowany tekst zeby silnik gry zrozumiał o co chodzi:
- Jaki prompt wysłać do generatora AI obrazów (do tła sceny)
- Kto w danym
już gdzieś to pisałem, myślę że AI sprawi że visual novelki przeżyją nową młodość, już pomijając oczywiście interakcje z AI, ale jak ktoś zrobi jakiś silnik dla VN działający na podobnej zasadzie jak Genie 3 (czy tam inne tego typu) - no to kosmos będzie