Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z decyzjami dotyczącymi rodzicielstwa?
Moja druga połówka długo nie wiedziała, czy chce mieć dzieci, raczej nie chciała/nie umiała się zdecydować. Po czasie okazało się, że nie może mieć dzieci. Nie chce też adoptować, bo boi się, że nie pokocha obcego dziecka albo że dziecko z adopcji będzie miało FAS lub inne poważne trudności. Ja chcę mieć dzieci. Najbardziej swoje, ale również dopuszczam adopcję. Jesteśmy razem długo, kochamy się, nie mamy ślubu. Marzę o swojej rodzinie. Co robić w takiej sytuacji? :(
#zalesie #rodzina #dzieci #adopcja #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zweryfikuj swoje plany i albo godzisz się na brak dzieci w tym związku, albo się rozstań, jeśli jesteś jeszcze w wieku, który pozwala na bezpieczne posiadanie własnych dzieci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dużo rozmawiać z partnerką o obawach, problemach, hipotetycznych sytuacjach i ich rozwiązaniach wspólnie i na podstawie wielu godzin takich rozmów dojść do jakiegoś rozwiązania tej sytuacji. Może wyjść na koniec że będziecie adoptować, bo przegadaliście obawy i się zdecydujecie, a może wyjść że się rozstaniecie, byś mógł mieć dzieci z kimś innym w przyszłości, a może zostaniecie razem bezdzietni z wyboru. Ciężko powiedzieć jaki będzie wynik takich rozmów ale
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @giga_jablecznik

Facet czy babka? I jaki powód konkretnie, bo metod leczenia niepłodności jest mnogo. Chyba, że to całkowita bezpłodność?

On mężczyzna. Ja kobieta. Wyszło, że jest nosicielem poważnej choroby genetycznej, którą na 50% może przekazać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @moll

albo godzisz się na brak dzieci w tym związku, albo się rozstań, jeśli jesteś jeszcze w wieku, który pozwala na bezpieczne posiadanie własnych dzieci

Bardzo chcę mieć dzieci. Oboje jesteśmy po 30
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w przypadku in vitro nie dałoby rady tego wychwycić na etapie selekcji plemników? Bo jak nie, to chyba lepiej byłoby iść w adopcję. Ewentualnie w dawcę nasienia, jeśli Twój byłby w stanie dźwignąć rodzicielstwo dla nieswojego biologicznie dziecka. Bo znalezienie kogoś sensownego, zbudowanie związku, a potem pierwsza ciąża to znowu kilka lat... Im bliżej czterdziestki, tym gorzej

W każdym razie powodzenia ()
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @moll

w przypadku in vitro nie dałoby rady tego wychwycić na etapie selekcji plemników?

Niestety nie. Można jedynie badać zarodki. Oboje jesteśmy wierzący, więc odrzucanie zapłodnionych komórek jajowych u nas
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: późno... I w przypadku własne albo wcale, w sytuacji gdzie te własne są słabo osiągalne, nie masz już pola manewru w relacji.

Strasznie Ci współczuję.

Wcześniej sytuacja nie sprzyjała zajęciem się tematem dzieci? Bo jak to wieloletni związek, to też tak na ostatnią minutę temat
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odejdź od chłopa i spróbuj szczęścia. Ja zakończyłem taką relację gdzie właśnie luba na chwilę przed 30stką nagle zachciała dzieci. Uznałem, że nie ma co pajacować i niech idzie próbować na rynek spełniać marzenie. Tez powinnaś. Bo jak by wam za kilka lat jednak nie wyszło to będziesz obwiniać i siebie i jego za zmarnowaną szansę na rodzinę.
  • Odpowiedz