Wpis z mikrobloga

Ja wiem, że pieniądz nie śmierdzi, ale naprawdę nie rozumiem jak można kupować Januszexa Dino, kiedy do wyboru są tysiące spółek z całego świata. Żeby to Dino jeszcze było bardzo tanie, to bym zrozumiał, ale Dino jest droższe niż wiele amerykańskich spółek. Pięknie Youtuberzy ubrali ulicę w te akcje, oczywiście każdy z nich sponsorowany przez jednego czy drugiego maklera ;)

#gielda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaKolory: Teoretycznie Dino to swietna firma, tylko ze panuje tam wyzysk . Z tego co wiem to sklepy i tereny sa własnościowe, wiec wszystkie paczkomaty, kebaby itd ktore stoja na parkingach lub w okolicy sklepow placa im za wynajem powierzchni, sama firma jest bardzo nisko zadluzona wiec koszty obslugi dlugu sa bardzo niskie. Dodajmy do tego fakt ze wciaz dynamicznie sie rozwija.
  • Odpowiedz
  • 1
Dino jest okazją. Kurs jest śmieszne niski z dwóch powodów

@JasniePanMateusz: Kurs jest wysoki, a jak odbywało się naganianie leszczyny to był bardzo wysoki. Przecież tutaj po tych spadkach P/E jest cały czas na poziomie Mety :D

Dodajmy do tego fakt ze wciaz dynamicznie sie rozwija.

@msable: Dynamicznie to się rozwijała jak mieli 500 sklepów. Teraz jak mają 3000 i zajęli już całą Polskę, to niestety zaczęli dobijać
  • Odpowiedz
@DwaKolory: Wciąż jest to dynamika na poziomie 15%, pomimo niskiej inflacji od dwóch lat, która zapewne zacznie szybować w gore przez decyzje polityczne, które beda podejmowane przed wyborami. Zgodę sie ze taki MSFT czy META sa podobnie wyceniani ale wezmy pod uwage ze MSFT wydaje właśnie 200mld na infrastukturę AI która może sie nigdy nie zwrócić, a META to juz w ogóle odklejona
  • Odpowiedz
  • 0
MSFT wydaje właśnie 200mld na infrastukturę AI która może sie nigdy nie zwrócić

@msable: To oczywiście nieprawda, bo te wydatki nie idą tylko na AI :D Poza tym wydaje mi się, że te firmy wydają tyle pieniędzy bo wiedzą, że to im się zwróci z nawiązką.

Wciąż jest to dynamika na poziomie 15%, pomimo niskiej inflacji od dwóch lat, która zapewne zacznie szybować w gore przez decyzje polityczne, które beda
  • Odpowiedz
@DwaKolory:

wydatki nie idą tylko na AI

75% CapExa to bezpośrednio infrastruktura AI, 25% to wydatki powiązane z AI. AI jest priorytetem. Jak widać po kursie obawy o to czy wydatki sa uzasadnione mam nie tylko
  • Odpowiedz