Wpis z mikrobloga

#sztucznainteligencja #programista15k #programowanie #anthropic

Ktoś jakiś czas temu oznaczył mnie pod wpisem mniej więcej dotyczącym końca it i Mythosa. W skrócie:

mythos mocno przesadza. llm robią wrażenie, ale to dalej narzędzia, a nie jakaś magiczna inteligencja która sama zastąpi całe it. internet co chwilę wpada w narrację „to już koniec programistów”, a potem okazuje się że w praktyce dalej potrzeba ludzi do architektury, błędów, wdrożeń, bezpieczeństwa i utrzymania wszystkiego żeby realnie działało.

demo na twitterze to nie to samo co prawdziwy system używany przez firmy. dużo rzeczy wygląda niesamowicie przez 2 minuty, a później zaczynają się halucynacje, problemy z logiką i brak stabilności. dlatego gadanie o „końcu it” to bardziej panika niż rzeczywistość. Jest trudniej ale koniec it będzie za 10 lat minimum.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: Ja ten temat oglądam na codzien z perspektywy radiologii. Dużo się mówi o zastąpieniu człowieka w tej materii, ale niezaprzeczalnym staje się fakt - przy skończonym zapotrzebowaniu wzrost efektywności pracy prowadzi do wzrostu konkurencji a to z kolei waliduje wynagrodzenia w dół. Powoduje też, że ktoś może pozostać bez pracy i bez wynagrodzenia.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: są zawody ze AI prawdopodobnie ich nie zastąpi jeszcze przed długie lata, mówię tutaj o skomplikowanych np zabiegach medycznych, operacje tętniaków, rekonstrukcje naczyń, ratowanie ofiar wypadków, operacje noworodków, niemowląt, dzieci, chirurgia onkologiczna. Mógłbym wymieniać bez końca. Dlatego z perspektywy czasu żałuję że poszedłem jako programista do korpo bo nic pożytecznego i dobrego dla społeczeństw nie robię. Tak jak Ty robiłeś rzeczy do analizy programistów. To wszystko ma służyć dużym
  • Odpowiedz
@kondor_20_zglos_sie: masz rację. Ale nie ma się co też tak bardzo samobiczować. Robię teraz projekty pomagające ludziom. Naukowo pracuje też dla dobra ludzkości. Nie zawsze w trakcie drogi widzisz czy jest dobra. Będzie dobrze byczku.
  • Odpowiedz
@RenoJackson:

chirurgia szczególnie małoinwazyjna i rekonstrukcyjna, ale robotyka nadgania, więc nie na zawsze

psychiatria i psychoterapia relacja terapeutyczna jest częścią leczenia, nie tylko narzędziem, tu AI ma strukturalny problem z
  • Odpowiedz