Wpis z mikrobloga

Polska demografia jest w dramatycznej sytuacji i nie stać ją na robienie z mieszkań tokenów inwestycyjnych.

Tutaj nie ma na co czekać tylko należy łamać sentyment betonowego złota i promować w Polsce ETFy.

Jak wskaźnik dzietności wróci na 2.0 to możemy wtedy ewentualnie wrócić do tematu.

#gielda #nieruchomosci #demografia
Czoso - Polska demografia jest w dramatycznej sytuacji i nie stać ją na robienie z mi...

źródło: 1000059173

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czoso: No co ty, inwestujmy w beton! Przecież z racji, że wszędzie spada liczba urodzeń to imigranci wybiorą akurat Polskę żeby to tu mieszkać u czynszojadów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Czoso: jeszcze mało mieszkań xD
mieszkam w małym mieście i jak chciałem kupić 6-7 lat temu nawet nie było co kupić, bo mało się budowało nowych, a w wielkiej płycie w------e ceny. Teraz nie dość, że ceny wszystkich mieszkań w------e, to jeszcze budują nowe na potęgę, ale nie wiem kto tam będzie mieszkał za 3 lata. Jedyne co ratuje wynajem to kolorowi przybysze.
  • Odpowiedz
knf już kombinuje by szczura ubić bo coś za dobrze się alternatywy dla betonu niosły

@Almagest: Szczur się sam ubija, bo przez tyle lat nie znalazł sposobu na generowanie dochodu innego niż z cfd ułomnie sklejonego ze zwykłym rachunkiem kasowym.
  • Odpowiedz
@Vestor: Patrząc na dane, 1.06 dzietność, pierwsze dziecko u kobiety w wieku 29.5, mediana wieku 44 lata.
Ten kraj za 40 lat to istnieć nie będzie jak ktoś tego nie ogarnie (a nikt nie ogarnie, nie oszukujmy się)
  • Odpowiedz
@Czoso: przecież czeka nas katastrofa demograficzna. Przez to firmy już się zaczynają dusić. Zwolnienia i brak zatrudnienia nowych osób zaczyna dominować na rynku. Ogromne bezrobocie czeka nas w niedalekiej przyszłości.
  • Odpowiedz
@Czoso: nie wiem czy niepopularna opinia czy nie, ale wydaje mi się że im lepiej ludziom się żyje tym mniej mają dzieci. Czyli w Polsce jest super, ale będziemy mieć wielki problem. Szybciej niech to OKI lepiej wprowadzą :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Ten_spod_piatego: Motorem napędowym każdej gospodarki są młodzi ludzie. Kto ma zakładać firmy i wymyślać innowacje - pięćdziesięciolatkowie?

Dlatego powinniśmy wspierać każdego, kto chce mieć 3+ dzieci.

@assninja Spadek dzietności to jest trend światowy, który jest mocniejszy w bogatszych krajach. Nawet Indie są poniżej 2,0, a za kilka dekad zastępowalność pokoleń będzie co najwyżej w Afryce Subsaharyjskiej.
  • Odpowiedz
@Czoso: nie ma żadnego logicznego argumentu za zwiększaniem dzietności. Zero. Odrzucając jakieś faszolskie, nacjolskie, rasistowskie narracje nie ma nic co kazaloby się czegokolwiek bać. Chyba, że jest się kapitaluchem, który chce mieć tanią siłę roboczą
  • Odpowiedz
@Czoso: napisze kolejny raz i pewnie kolejny raz nie dotrze do łbów spadkowiczów NIE MA ZADNEJ KORELACJI MIEDZY CENAMI MIESZKAN A WSPOLCZYNNIKIEM DZIETNOŚCI.
  • Odpowiedz