Aktywne Wpisy
spucha +855

LewCyzud +15
pięknie się ludzie zesrali, ze w elitarnym mega odpowiedzialnym zawodzeni zarabia się w miarę elitarne pieniądze xd Lepiej niech wykopki nie dowiedzą się ile potrafi wyciągać elektryk albo mechanik. Wtedy dopiero się zesraja #programista15k (co 3 wpis jest od użytkowników powiązanych z programowaniem ( ͡° ͜ʖ ͡°) , którzy na wykopie wzajemnie lizali się po jajkach jak to zarabiają krotność tego co lekarz a rzeczywistość to

Czy ktoś z Was orientuje się co oznacza norma akustyczna 50db w praktyce? W sensie wiem ile to 50db ale np w nocy w zupełnej ciszy co może być słyszalne?
Czy to normalne że jak u sąsiada za ścianą jest kilka osób to nie ma szans usnąć? Bez muzyki po prostu głośno. Jak gość sam jest i gra w jakąś grę i głośno bluzga xd to idzie się wystraszyć. Z dołu też słychać, blok 3 lata.
Co ciekawe jak sąsiad wziął laptopa z muzyką z ściana to nic nie słyszałem ale jest teoria ze jak są w kuchni gdzie są płytki to jakoś powalenie to się niesie. Nie wiem czy to kwestia tego że tam jest wentylacja czy jakieś szczeliny i niesie się sufitem.
W każdym razie jak jest dźwięk generowany w jednym miejscu za ścianą to jak przyłożę ucho do innej ściany czy sufitu to normalnie z wewnątrz zupełnie innej ściany słychać dźwięki. Jakby się to nioslo wszędzie.
I tak czytam to sam nie wiem czy robić reklamację czy coś. Pomiary akustyczne drogie, ja przenosiłem gniazdka np, meble wkute w ścianę, sąsiad też.
Czytałem o izolacji akustycznej ale mieszkanie po remoncie.
Myślę sobie sprzedam ale pytanie czy ten co kupi potem do mnie nie będzie miał pretensji. Ale jak czytam fora wykop itp to wychodzi na to że ludzie słyszą bardzo dużo. Odkąd mam ten problem to u znajomych czy w podróży nasłuchuje jak poje### i szczerze, też słychać.
Problem taki ze o ile ja czy żona jak jest głośno to założymy zatyczki ale jak będzie małe dziecko co się walczy o każda godzinę snu to taki hałas wybudzi. Wiadomo wtedy do sąsiada policja itp choć goście nie mają muzyki no ale śmiechy itp o północy czy drugiej do przesada. Nie wiem też jaki sąsiad będzie za kilka lat, jak się trafi patologia no to będzie problem
Może ktoś podobnie mial, ściana żelbet. Dodam że specjalnie ostatnie piętro kupione ale jednak po dwóch stronach sąsiedzi plus z dołu słychać. Przejrzałem wykop to widzę nie tylko ja mam ten problem.. Jest sens walczyć z deweloperem czy szkoda czasu? Całego mieskzania od dołu i boków nie wyciszę a jak leci sufitem mimo że nade mną nikogo to tym bardziej xd
#remontujzwykopem #budownictwo #deweloper #patodeweloperka #mieszkanie #nieruchomosci #mieszkania
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: 50 dB zdecydowanie jest słyszalne. Chociaż nie bardzo rozumiem, co właściwie chcesz zrobić, bo obowiązującą normą już jest 40 dB w dzień i 30 dB w nocy (tego co słyszysz od sąsiadów).
źródło: R0wiSSrzTsi3W3vB3qek
Pobierztakie są współczesne bloki, wszystkie, wystarczy że jakiś debil sobie zrobi podtynkowo coś, wkuje rury, wydłubie w ścianie jakąś bruzdę zmniejszając jej grubość i już może być głośniej
@mirko_anonim: Tak, normalne
nie, nie jest to normalne. mieszkam w nowym bloku i nigdy nie słyszałem, nawet przy kilkuosobowej imprezie rozmów z mieszkania obok. Lekko przytłumiona muzyka, ale na pewno nie rozmowy.
Jeśli niesie kominem, to mozna włożyć wkładki wygłuszające, redukują 70% hałasu.
prrzy wkuwaniu instalacji w ścianę (a to nagminne w PL) - to, co opisuje OP jest całkowicie normalne i wręcz typowe.
Złożysz reklamację do dewelopera i oni ci powiedzą z automatu, że wszystko zostało zrobione zgodnie z normami, a ponieważ ty ingerowałeś w jakiś sposób w ściany (co robi praktycznie każdy), to automatycznie zrzucą winę na Ciebie.
Jedyna uznawalna reklamacja/rękojmia dotycząca akustyki, jest na etapie odbioru mieszkania, gdzie żadne prace wykończeniowe nie zostały wykonane.
Po latach udręki z doświadczenia mogę powiedzieć,