Wpis z mikrobloga

✨️ Zdesperowany w poszukiwaniu pracy
O tym, że rynek pracy jest zepsuty mówi się od dawna, ale nie sądziłem, że aż tak! Po tym jak w firmie, gdzie pracowałem, zrobiono redukcję, nie mogłem znaleźć żadnej pracy. Zdesperowany zacząłem więc wysyłać ogłoszenie nawet do branżowego #januszex. Na rekrutacji masa red flagów, opinie skrajnie negatywne, strona internetowa vibe lat 2005, no ale mimo to przez cały proces byłem bardzo zaangażowany, na wszystkie pytania odpowiedziałem śpiewająco (tzn. dokładnie to co chcieli usłyszeć), milion czasochłonnych zadań rekrutacyjnych, które zostały ocenione bardzo dobrze. Potraktowałem to jako trening, bo nie mam obycia z rozmowami. Wymagania finansowe też miałem dosyć niskie, choć wyższe niż minimalna, bo wiedziałem, że jak rzucę 10k na start, to zakończą rozmowę. Przez to, że czułem, że nie był to mój priorytet, byłem bardzo pewny siebie, co zadziałało na plus (wiadomo, że jak jakaś topowa firma, to stresik większy).

No i pewnie domyślacie się - nie zatrudniono mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) No cóż, mam doświadczenie, nie mam dwóch lewych rąk. Musiał być ktoś lepszy ode mnie, spoko, nie pierwszy i nie ostatni raz. Ale gdy naprawdę kiepska firma przebiera w kandydatach ponad swój poziom jest to niepokojące. Już w mojej poprzedniej firmie (która była przeciętna - ani zła, ani dobra), zauważyłem, że CV wysyłały topowe osoby i sam się dziwiłem czemu tak jest. Potem rekruterzy byli bardzo wybredni, mogli przebierać w super osobach, które potem miały wykonywać dosyć prostą jak na ich kompetencję prace. A otoczka i ilość etapów jakby rekrutowali do jakiegoś Appla, czy Google, a nie randomowej firmy za nieco ponad minimalną xd (mowa o pracy kreatywnym). Ehh, trudne to wszystko... Wniosek taki, że jeśli nie jestem jakiś naprawdę wybitny (jestem po prostu bardzo dobrym pracownikiem, żadna czołówka światowa), ani nie ma się znajomości, to o normalnej pracy można zapomnieć, a i te nienormalne kręcą nosem :D

#pracbaza #zalesie #kolchoz #praca #bezrobocie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach