Wpis z mikrobloga

Steam machinę za 4400. Kurde sporo, ale prawdę powiedziawszy to nie wiem czy niektórzy za na przykład dwa lata będą z zadowoleniem przyjmowac fakt, że za tyle kupili (choć oczywiście mogli dopłacić trochę i zdobyć lepszy sprzęt) bo AI nie wydaje się ani trochę zwalniać a wizję poprawy sytuacji są co najwyżej mgliste. Jak uważacie, jak powinien postąpić taki przeciętny człowiek co potrzebuje nowego kompa.

#pytanie #technologia #pcmasterrace #steam #ankieta #gry #ekonomia #gielda #konsole

Co ma robić człowiek, który chce nowego PC?

• Kupić steam machinę dla spokoju 9.7% (31)
  • Kupić lepszy komp za kilka tysi więcej 47.3% (151)
  • Czekać, ceny w końcu spadną 18.5% (59)
  • Czekać bo granie w chmurze to przyszłość 1.9% (6)
  • Najlepiej stać się konsolowcem 22.6% (72)

Oddanych głosów: 319

• 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kagernak: Czy serio jest potrzeba kupowania lepszego kompa? Jest tyle dobrych gier, które mają +/- 10 lat co serio nie wymagają nie wiadomo jakich podzespołów.
  • Odpowiedz
@Kagernak: Jeszcze żeby Steam Maszin miało jakiś sens, ale to przepłacona o 1000ziko maszyna o mocy PS5 z 2020 roku, obstawiam, że GTA6 jak wyjdzie na wiosne 2027 może srogo chrupać na niskich ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Kagernak: co wy macie z tym graniem chmury? od 15 lat, literalnie przez polowe swojego zycia, slysze ze to ma byc jakas przyszlosc. to kiedy ona bedzie? dam rade dozyc w ogole do tej przyszlosci?
  • Odpowiedz
  • 0
@JatuArmy: Ja tam osobiście właśnie tak robię, nie mam potrzeby rzucać się na nowego kompa no, ale kiedy stary dobry PC co miał odpalać wiedźmina odmówi posłuszeństwa a alternatywą jest tandetny laptop co nawet Wieśka nie odpali to już ma się dylemat.
  • Odpowiedz
  • 8
@Kagernak: SM jest drogi a już jest przestarzały. Jedna kość ram potrafi ograniczać możliwości CPU. Ale najgorsze jest nie najlepsze GPU i to jeszcze z 8gb vram. Myślę, że w podobnych pieniądzach da się złożyć coś lepszego ale w brzydszej obudowie.
  • Odpowiedz
  • 1
@Kagernak możesz wydać trochę mniej i kupić trochę lepszy sprzęt, nawet nie trzeba iść w u----i, niemniej nie będzie to SFF i nie będzie tak wygodne, jeśli planujesz podpięcie pod TV.
Do mnie steam machine w ogóle nie trafia, bo to maszynka do indyków, albo starszych gierek AAA w full HD, jeśli chcemy grać w komfortowych warunkach.
Mocniejszego kompa(od steam machine) sprzedałem rok temu, bo już się dławił wyższych rozdziałkach.
  • Odpowiedz
  • 0
@SmugglerFan: Przeszedłem całe Kingdom Come 2 na chmurze jak jeszcze Luna od Amazona ogarniała gry z Goga. Stabilne klatki, gra na wysokich i bardzo sobie chwalę. Problem z tym, że Luna ma bardzo małą bazę gier, zwłaszcza po odjęciu Goga a GeForce Now trochę kosztuje. Poza tym prezes NVIDIA sam przekonuje, że to właśnie będzie przyszłość i aktywnie działają w tym temacie, więc nic dziwnego, że jawi się to jako
  • Odpowiedz
@Kagernak: RX 6600 XT i ryzen 5600x here. Trochę oszukuje i gram w 1920 x1080, ale w takim fatekeeprze mam 60fpsów z lekkimi spadkami związanymi z słaba optymalizacją tego tytułu w EA. Składałem kompa w 2023 za 4k. Tak, SM jest za drogi i przy jego kupnie nie dają nawet jednego pada
  • Odpowiedz
@Kagernak: W ogóle branie pod uwagę kupna tego paździerza za 4.4k to dopiero mem, strata kasy. Niektórzy wchodzą w jakiś tryb racjonalizacji i próby wmówienia sobie że ten zakup jest dobry, ale nie ośmieszajmy się, nie jest. To po prostu stary, słaby sprzęt w ładnym opakowaniu, testy wydajności dobitnie to pokazały.
  • Odpowiedz
@JatuArmy: @Kagernak tez prawda jest taka, ze pomimo ze na papierze wymagania rosna to 7 letnie karty wciaz na luzie starczaja na nowe, ładne tytuły.
Sam wspomnianego keepera mam w plynnym klatkarzu na 1660 super.
  • Odpowiedz
@Kagernak: trzeba nie mieć godności, żeby to kupować jako Polak. Nie dość że drogi paździeż to rządają od biednych Polaków więcej od amerykańców xD

Ja wszystko pirace i gram na tanim laptopie w starsze gry którego używam do wszystkiego.

Mimo, że mnie stać i pieniędzy nie
suweren_sudoku - @Kagernak: trzeba nie mieć godności, żeby to kupować jako Polak. Nie...

źródło: wojakRape

Pobierz
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Przeszedłem całe Kingdom Come 2 na chmurze jak jeszcze Luna od Amazona ogarniała gry z Goga. Stabilne klatki, gra na wysokich i bardzo sobie chwalę. Problem z tym, że Luna ma bardzo małą bazę gier, zwłaszcza po odjęciu Goga a GeForce Now trochę kosztuje. Poza tym prezes NVIDIA sam przekonuje, że to właśnie będzie przyszłość i aktywnie działają w tym temacie, więc nic dziwnego, że jawi się to jako
  • Odpowiedz
@Kagernak: Ale wiesz, że nie musisz ani kupować steam machine ani dopłacać kilku tysięcy do komputera za 10k, tylko możesz złożyć dużo wydajniejszy komputer od steam machine w podobnych pieniądzach?
  • Odpowiedz
@Kagernak: pytanie czy musisz grać we wszystko na high detalach? obecnie nawet na średnich gry nie wyglądają już jak kupy, a te 60fps nawet na 1440p spokojnie wyciągniesz, na 1080p to te 100fps to chyba każda gra ma (mam na myśli karty od rtx 4xxx w zwyż)
  • Odpowiedz