Wpis z mikrobloga

@daretti877: tylko, że procenty tutaj przekłamują rzeczywistość bo zawierają sie w tym podatki zwane dla zmylki składkami - czyli te ktore przynajmniej w teorii mają do ciebie wrócić. To po pierwsze.

Po drugie to za opodatkowanie wysokości zarobków odpowiada podatek dochodowy, a on w Polsce jest mocno progresywny (I ogólnie wysoki).

Po trzecie jak trzeba wybudować drogę albo szpital to trzeba za to zapłacić kwotę nominalną, wiec przestań już walić
  • Odpowiedz
Ja tam wolę UOP, mieć urlopy, l4 w pełni płatne, cała ochronę kodeksu pracy, ppk i inne smieci

@nie_umiem_inwestowac: A skąd założenie że brak tych rzeczy które wymieniłeś uzasadnia płacenie niższych podatków?

Za urlop płaci pracodawca, za L4 do miesiąca płaci pracodawca, za ppk płaci pracodawca. To za co niższe podatki płaci cwany pracownik (tzn. "przedsiębiorca B2B)?

W normalnym kraju czy jesteś na etacie czy na UoP to podlegasz takiemu
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: powtarzam pytanie: czy ktoś Ci broni założyć sobie b2b i płacić ryczałt? Dlaczego tego nie zrobisz? Tak BTW. To oni głównie mniej na ZUS odkładają, czyli.... na swoją emeryturę. Ja na UOP płacę 12% podatku.

I tak, urlop płaci pracodawca, ale gość na b2b jak jest na urlopie, to nikt mu nie płaci xd rozumiesz? Idziesz na miesiąc urlopu na UOP i masz płacone. Idziesz na miesiąc urlopu na
  • Odpowiedz
powtarzam pytanie: czy ktoś Ci broni założyć sobie b2b i płacić ryczałt? Dlaczego tego nie zrobisz? Tak BTW.

Jestem na B2B i oszukuję system udając przedsiębiorcę bo jest to opłacalne podatkowo. Nie dlatego że to uczciwe.

To oni głównie mniej na ZUS odkładają, czyli.... na swoją emeryturę.

ZUS
  • Odpowiedz