Aktywne Wpisy

oficjalniemartwa +179
Jestem tak stara, że pamiętam chusteczki do nosa wielorazowego użytku.

kolicuch +36
Coraz więcej Polaków rezygnuje z oglądania telewizji. Internet całkowicie przejął ich uwagę
Jeszcze kilkanaście lat temu telewizor był centrum domowej rozrywki. Dziś dla wielu osób wystarczy smartfon, YouTube, Netflix czy TikTok.
Młodsze pokolenia często nie potrafią nawet wymienić ramówki największych stacji telewizyjnych, ale bez problemu śledzą twórców internetowych i podcasty.
Czy za 10 lat tradycyjna telewizja będzie jeszcze miała znaczenie, czy zostanie głównie dla starszych odbiorców?
#internet #telewizja
Jeszcze kilkanaście lat temu telewizor był centrum domowej rozrywki. Dziś dla wielu osób wystarczy smartfon, YouTube, Netflix czy TikTok.
Młodsze pokolenia często nie potrafią nawet wymienić ramówki największych stacji telewizyjnych, ale bez problemu śledzą twórców internetowych i podcasty.
Czy za 10 lat tradycyjna telewizja będzie jeszcze miała znaczenie, czy zostanie głównie dla starszych odbiorców?
#internet #telewizja

Hej mireczki,
Pracuje dla korpo i dział w którym robię otrzymał informację, że ze 100 pracowników do zwolnienia musi iść 5 osób. Pracuję w IT od 10 lat i w sumie to jest pierwsza taka sytuacja u mnie i nie wiem czego się spodziewać. Czytałem, że generalnie do odstrzału idą najdroższe jednostki i "świeżaki". Zastanawiam się, czy mam się czego obawiać. Z jednej strony jestem jednym z pierwszych pracowników gdy firma powstała (pracuję 4,5 a firma istnieje od 6 lat), raz dostałem podwyżkę i zarabiam dość przeciętnie w porównaniu do innych (którzy byli po podwyżkę po 3-5 razy). O ile się tez dobrze orientuję, to w pracy nikt się nie obija i każdy pracuje.
Przez ostatnie dwa lata firma zatrudniła z 20-30 nowych osób i podejrzewam, że otrzymali taką samą stawkę jak ja, albo nawet i większą (Przeciętnie ludzie zarabiają o 10-30% więcej ode mnie, ale jest też kilka osób które zarabiają mniej). Generalnie nie ma u nas juniorów, głównie midy i seniorzy i różne stanowiska, od frontu pod PM, tech leady itp.
Jedyne co wiem, to że dyrektor działu ma już listę ludzi do zwolnienia i nie była konsultowana z nikim bo nawet tech leaderzy ( w tym jeden jest moim dobry przyjacielem szczerze mi powiedział, że nie mają żadnych info i jest niewiadoma) boją się o posadę, więc jestem prawie pewny, że ludzi wybierała Grażynka z HR'u ale mogę się mylić
Ta cała sytuacja wynika z tego, że firmę za kilka miliardów odkupili inwestorzy z Dubaju i teraz chcą windować cenę i ciąć koszta aby odsprzedać firmę z zyskiem, się nawet z tym nie kryli.. Rok temu poleciały masowe zwolnienia w głównej siedzibie i posadę straciło ponad 1000 osób.
Może ktoś przechodził coś podobnego i wie mniej więcej jak to wygląda i jakimi kryteriami się kierują? Zależy mi na pracy tam, bo warunki i wypłata jest dobra, ludzie i atmosfera są spoko i nie widzi mi się też znowu robić idiotycznych łamigłówek logicznych które nijak się mają z rzeczywistą pracą.
#korpo #praca #it #programista15k #komputer #programista #program #usa #pieniadze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
I zapisz sid do związku jeśli macie. Wtedy odprawa wieksza