Wpis z mikrobloga

@Ninja_xtb5: to może dziwić chyba tylko kogoś kto kompletnie nie śledzi tematu - od lat jesteśmy czołówką w olimpiadach algorytmicznych. Niestety do rozkręcenia firmy technologicznej nie potrzebujesz być olimpijczykiem z algorytmów xD
  • Odpowiedz
@Ninja_xtb5: nie, nie "zmogowali" by nikogo - bo u nas nie ma takiej kultury akademickiej i biznesowej żeby takie wielkie projekty ciągnąć

nie bez powodu po 30 latach kapitalizmu nie mamy żadnej światowej korporacji z PL ani żadnego dużego projektu wymagającego wiedzy specjalistycznej który naprawdę się wyróżnia na arenie międzynarodowej

by się dużo musiało zmienić, jak dalej tak się będziemy rozwijać w tym tempie to jest na to szansa -
  • Odpowiedz
  • 7
@Dietetyq: dokładnie, Polacy to świetni fachowcy ale naszym problemem narodowym jest to że nie umiemy sobą zarządzać i każdy gra na siebie, gość który napisał tego tweeta nie zna specyfiki naszego kraju - wrzuciłem bardziej jako ciekawostkę że mamy naszych w OpenAi
  • Odpowiedz
6 Polaków w OpenAI to sporo jak na jedną firmę. Szkoda tylko że u nas nie mamy ekosystemu żeby takie projekty od zera ciągnąć - za dużo silosów, za mało współpracy. Może kolejne pokolenie coś zmieni, ale na razie eksportujemy mózgi zamiast produkty.
  • Odpowiedz
@Ninja_xtb5: Studiowałem z Kaiserem. Nie zapomnę jak wychodząc z jednego przerąbanego egzaminu spotkałem go zaraz za drzwiami pytającego jakie zadania były. Jak się dowiedział jakie były, to od ręki powiedział rozwiązania. Łeb jak sklep, bez lipy.
  • Odpowiedz
gdyby Polska nie byla pod butem komuchow przez 50 lat

@Tommy_Cares: ale u nas eurokołchoz dopiero od 20 lat z hakiem xD Aaa już rozumiem, eurokołchoz liczy się podwójnie xDDDD
No i różnica jest taka że za starej komuny to wielu chciało i coś osiągało, a państwo ich wspierało
Teraz jak cos chcesz to cię państwo zgnoi, bo mamy już korporacje na Zachodzie, a u nas są SSE i transfer
  • Odpowiedz