Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #it #pracait

Czy jest na tagu ktos, kto realnie wdraza ai do firm i potwierdzi, ze firmy najbardziej obecnie interesuje zastapienie programistow?
Pytam, bo rozni ludzie wrzucaja rozne naglowki o layoffach, rozwiazaniach agentowych itd, a wydaje mi sie, ze realnie nie maja pojecia jakie projekty ai w tej chwili interesuja korpo najbardziej,
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: ja pracuje w ~50 osobowej agencji i od szefa żebym wdrożył więcej AI słyszę co tydzień, AI nie zastępuje u mnie programistów, ale toole które dzięki niemu tworzę na codzień sprawiają że już ich nie zatrudniamy. AI zastępuje jednak twórców treści, chciałem cały team zwolnić, ale powiedziano mi, że nie mogę i też muszą mieć jakąś pracę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: mamy 400 stron więc wszystko co związane z optymalizacją ich tworzenia i zarządzania. Największe przykłady to akurat nie programistyczne tylko wypełnianie treściami stron, kiedyś były pisane, a teraz tylko brief i się generują. Zarządzanie zdjęciami z tygodniowej pracy zajmuje teraz 20min. Albo zastępowanie saasów własnymi rozwiązaniami które monitorują te strony, saas z którego korzystamy w wersji team kosztuje 20tys więcej? ...no to to za pomocą AI robie pośrednika w
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: W aktualnym startupie w którym pracuje CEO chce wszystko pchać w AI. Cały czas mowa tylko o AI oraz LLM, zwiększaniu wydajności. Firma to lider w swojej niszy i zarabiają bardzo dużą kasę, ale śruba ma być dokręcana. CEO nie jest w żadnym calu techniczny i CTO musi hamować jego zapędy. Ostatnio odkrył toola do frontendu i prototypuje w kilka dni, więc doszedł do wniosku że tyle zajmuje dostarczanie
  • Odpowiedz
  • 1
Ale ja nie pytam o ty, czy management cisnie na uzywanie copilota, czy promowane jest uzywanie narzedzi ai, tylko czy ktos pracuje nad wdrozeniem projektow majacych zastapic prace programistow.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jestem programistą w średniej firmie usługowo-handlowej. Wspieram swoją pracę AI oraz tworzę narzędzia na potrzeby firmy wykorzystujące AI - jak semantyczna wyszukiwarka, skrypty do aktualizacji danych opisowych na stronie www i wiele innych. Bez mojej ręki nie wydarzyłoby się nic z tych rzeczy samo. To nie jest tak, że nie-programista jest w stanie skorzystać z modeli w taki sposób by wykonać moje zadania. To nie ten etap i najbliższe
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Nie wiem czy to cię zainteresuje.
Pewna polska firma zaczęła właśnie używać Devina od Cognition Labs do przepisywania połowy jednego ze swoich rozwiązań ERP ze starych na nowe technologie. W procesie programiści przestają zupełnie kodować. Będą robić tylko przeglądy kodu i pisać Devinowi co ma poprawić zanim zaakceptują MR.

Zakładałbym, że drugą połowę (warstwę) też zaczną w końcu przepisywać przy użyciu Devin'a.

Czy to zastępuje programistów? Nikogo chyba nie
  • Odpowiedz
@lubie_placki777: nie jestem w stanie nic powiedzieć, nie moja działka monitorować efekty SEO, no i dopiero pół roku temu zaczęliśmy mocno używać, ale szefostwo bardzo zadowolone... choć może z powodu znacznego ograniczenia kosztów. Ale szczerze mówiąc dla użytkownika końcowego, treści w pełni wygenerowane są znacznie lepsze od tego co nam pisali writerzy.
  • Odpowiedz