Wpis z mikrobloga

@Ksiega_dusz: Programiści przez 15 lat napisali tyle kodu na Stackoverflow i GitHubie ze nawet ci co uczą za darmo nie są potrzebni bo wszystko AI ci powie - o 3 w nocy, czy podczas srania . AI chetnie pomoze.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Widzialem na tym portalu, ze programistow porownuja do ksiegowych. Widziales ksiegowego, ktory po godzinach siedzi na forum i tlumaczy 10 lat mlodszym jak poprawnie ksiegowac dlugoterminowa inwestycje z amortyzacją?
Nie. On ma swoje życie. Zamiast uczyc losowe osoby to woli soedzic fajnbie czas albo rozliczyc dodatkowe faktury w domu za co mu zapłacą. A nauka? Za wszystko trzeba placic - za kurs, za branżowe magazyny odnoszące się do najnowszych
  • Odpowiedz
@YellowOwl: to jest niestety prawda, to samo jest z open sourcem. Każdy zawód gate keepuje swoją widzę, nasza branża nie. Kiedyś myślałem że to zaleta ale teraz uważam, że jednak nie.
  • Odpowiedz
@YellowOwl: Nie zapominaj że po nich przyszli totalni idioci i zwykłe trolle internetowe, zalali te serwisy swoimi odpowiedziami (w szczególności Stack Exchange), a AI tego za grosz nie odróżnia. Więc jest jakaś nadzieja ;)

Mi tam ryba. Jestem w tym śmiesznym, często totalnie sekciarskim, światku z doskoku, za późno w to wszedłem żeby być jakimś guru, a i tak najbardziej wyluzowanie mi się pracowało na załadunku/rozładunku tirów pod spożywkę w
  • Odpowiedz
Lekarze mają sztucznie nadane uprawnienia, że mogą decydować czy kupisz za swoje pieniądze lek. Programista nie decyduje czy za swoje kupisz sprzęt. Gdyby nie recepty to wielu, jak nowy większości tych 15-minutowych konsultacji by nie było.
Pomijając, że lekarze walą w c---a na potęgę i dostają kasę ukradzioną podatnikom. Obie te rzeczy może dotyczą programistów, ale na pewno nie w takim stopniu.
Także takie porównanie z d--y.
  • Odpowiedz
@YellowOwl: ale czy to źle? Projekty open-source są złe? Nie, to wręcz przeciwnie, powinniśmy piętnować takie zachowania, jak lekarzy, którzy często gęsto przepisują leki jak leci (miałem tak, że np. dermatolog leczył mnie na coś, czego nie mam, dopiero 3 dermatolog mnie wysłał na badania, swoją drogą niedrogie, a wcześniejsi na oślep przepisywali leki, które były znacznie droższe niż badania, nie mówiąc o kosztach wizyt, bo to wszystko było prywatnie),
  • Odpowiedz
a wynikiem były co raz bardziej wyśrubowane normy i wymagania. Brawo kuce

@dobry-informatyg: Kiedy konkurujesz z innymi, to jedyną rzeczą która cie obchodzi to być od niech lepszym tu i teraz, więcej zarobić, szybciej awansować, zabezpieczyć swoją przyszłość i się nachapać, bo to twoje życie, 2 miał nie będziesz.

Nikt tego nie kalkuluje w ten sposób że "omg musze zwolnić bo podnoszę poprzeczkę wszystkim".

A poza tym jakieś standardy musza
  • Odpowiedz
No tak, bo w Polsce jak masz ambicje i pomagasz innym to jesteś frajer. Prawdziwy polak to goli frajerów, z--------a 100 w zabudowanym BMW w leasingu i wyzywa wszystkich, gdy mu zwrócą uwagę. Tfu
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Bo polski imigrant z Niemiec woli tańszego polskiego lekarza, a programisty do niczego nie potrzebuje.
Choć tego lekarza też by nie potrzebował jakby zredukował wódę i węgle do zera...

@Ksiega_dusz Też widzę przyszłość w Javie. W Javie w Indonezji xD
  • Odpowiedz
@Izanagi013: Gdyby nie ten stack to większość tych miernot by nawet hello world nie potrafiło napisać a będą coś pisać o gatekeepingu, bo są mega słabymi programistami i trzęsa portkami że ich konkurencja wykosi xD Tak to jest jak socjalista co by chciał zakładać związki zawodowe przypadkowo trafi do IT.
  • Odpowiedz