Wpis z mikrobloga

Czy też zauważyliście, że na daily standupie programiści są traktowani jak podejrzani na przesłuchaniu, a reszta zespołu jak goście honorowi?
Designerka: "Pracuję nad mockupami"

Ok, super!

Analityk Biznesowy: "Rozmawiam z biznesem"

Świetnie, dzięki!

Programista: "Wczoraj dokończyłem refaktor modułu płatności, poprawiłem obsługę błędów, napisałem testy jednostkowe, dzisiaj zaczynam integrację z nowym API, nie mam blokerów"

Zaraz, zaraz. Jaki refaktor? Czemu refaktor? Kto ci kazał robić refaktor? A czemu to trwa tak długo? A ile jeszcze? A na pewno zdążysz? A czemu wczoraj nie skończyłeś integracji? A rozmawiałeś z Tomkiem? A on wie? A jest na JIRA task na te testy? A story pointy się zgadzają? A może rozbijmy to na mniejsze taski? A dasz radę pokazać coś na DEMO?

Julka z UX może powiedzieć "ogarniam" i leci dalej, Oskarek Analityk mówi "jestem w kontakcie" i wszystko git, a ja po 5 minutach szczegółowej relacji jestem odpytywany przez menedżera jakbym kradł towar z magazynu.
Dlaczego designerzy i analitycy mogą "być w procesie" i "kontynuować prace", a programista musi się tłumaczyć z każdej Jeb*nej linijki kodu?
Dlaczego jak mówię "nie mam blokerów" to menedżer patrzy na mnie jakbym kłamał i pyta "na pewno?"
Czy tylko u mnie daily to spowiedź programistów i przegląd obecności dla reszty?

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego designerzy i analitycy mogą "być w procesie" i "kontynuować prace", a programista musi się tłumaczyć z każdej Jeb*nej linijki kodu?

@BlackpillMonster: Bo jak pogadasz sobie uczciwie z PMami to ci powiedzą że programiści zachowują się jak takie przerośnięte dzieci?
  • Odpowiedz
Tylko u Ciebie. U mnie daily robimy sami dla siebie, jak nie chcemy, to nie ma. Fintech, projekt 15 osób, wszyscy senior i wyżej, nigdy, przenigdy nie było odpytywania i tłumaczeń przed PM czy kimś tego rodzaju. Z tym, że w każdej firmie w której byłem przez ostatnie 10 lat miałem podobnie. Raz "czelendżował" niemiecki product owner, ale szybko zostało mu powiedziane, że jeszcze raz i może szukać innego dostawcy. I to
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: lecieliście w uja na dwa etaty w 8h, wszędzie się chwaliliscie jacy to jesteście nie zastąpieni i nic nie robicie, home office i rzetelna praca po max 5-6h, bo trzeba iść do sklepu i obiad zrobić, a teraz narzekanie i zdziwienie, że was kontrolują i sprawdzaja xD
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Brzmi jakby cie po prostu mobbingowano.

Zacznij odpowiadac, ze wykonałeś 2 taski z 3 i przez brak blokerow nie mozesz trzeciego dokonczyc. Kropka i hoi, nie wchodzac w szczegoly.

Moze julki i inne andrzeje po prostu robia 2h dziennie i sie wyrabiaja, a ty jestes zawalony robota i prezentujesz sie w towarzystwie ciaglymi problemami i poslizgami.
  • Odpowiedz
z-----y manager, uciekaj
manager ma cie wspierać w osiągnięciu wspólnego celu, a nie odpytywać, zgrywać szefa i realizować swoje cele dopieszczania ego.
  • Odpowiedz
a macie taski dla managementu jak czegos chcecie i sa z tego rozliczani? tyle w temacie
ps: scrum to gowno, dorosli ludzie potrafia rozmawiac wtedy kiedy trzeba, to nie przedszkole zeby pani oglaszala godzine na sranie
  • Odpowiedz