Wpis z mikrobloga

@szybki-bill1: wy macie myślenie jak dzieci, nie są obcy tylko realizują własne interesy. Tak samo jak w pierwszej kolejności polityk myśli o swojej kieszeni, a nie o interesie obywateli. Coraz więcej ludzi biednych, zawiedzionych i niezadowolonych to coraz większe poparcie dla skrajnych opcji, tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii. Odklejone elity skapną się co się dzieje gdy wrócą lata 90.
  • Odpowiedz
@lunakey24: jedyny prawdziwy komentarz tutaj, oczywiście lemingi będą twierdzić inaczej, ale jak wchodziliśmy do unii to nikt nie mówił o zielonym ładzie a gadanie że przecież unia ograniczenia daje na producentów a nie użytkowników jest nonsensem bo nakoncu to użytkownik korzysta, o opłatach nakładanych na źródła energii nie wspominam
  • Odpowiedz
@vorky: "Ograniczenie suwerenności jest w wyniku woli Polaków, wyrażonej w referendum akcesyjnym" - takiej bredni to ja dawno nie słyszałem. Najgorsze, że mówi to historyk... Co do reszty wypowiedzi zgadzam się z jegomościem.
  • Odpowiedz
@mrKuaku:

Nie zabiorą ci auta ani pieca – normy są dla producentów, jak pasy bezpieczeństwa czy katalizatory.

To akurat nie do końca prawda. Bo może nie bezpośrednio "zabrali" ale czy możesz używać pieca poniżej klasy V? Co do samochodów to kwestia czasu, bo SCT też w pewnej formie "zabiera" ten samochód poprzez brak możliwości korzystania z niego. Także UE może nie będzie zabierać ale będzie uniemożliwiać ci korzystanie z swojej
  • Odpowiedz
@lunakey24 widac, ze brauniarz, bo twoje wypowiedzi brzmia jak belkot schozfrenika probujacego brzmiec gornolotnie xd tylko szkoda, ze jak juz ktos potrafi przez to przejrzec, to widzi zupelny brak argumentow xd
  • Odpowiedz
@gasu_kurobikari:

To nie jest „zabieranie”, tylko ograniczenie użytkowania w określonych warunkach – dokładnie tak samo jak:
nie wjedziesz autem bez norm do centrum,
nie postawisz kopciucha w bloku,
nie odpalisz ciężarówki
  • Odpowiedz
@mrKuaku: to ja nie piszę że to jest zabieranie. Ale zakazanie użytkowania, a tym samym brak możliwości sprzedaży w zasadzie nie różni się od zabrania. Sam miałem piec klasy 3 i jak zakazali ich użytkowania to ani to sprzedać ani użytkować. Równie dobrze mogli by to zabrać i by niczym się to dla mnie w tym momencie niczym nie różniło.

Gdyby trzymać się twojej logiki, to:

pasy „zabierają” wolność,

badania techniczne „zabierają” auto,

normy
  • Odpowiedz
@gasu_kurobikari:
Tylko że wciąż mylisz utratę użyteczności w danym miejscu/czasie z odebraniem własności.

Piec klasy 3 został wycofany, bo realnie szkodzi innym (smog, zdrowie), nie tylko właścicielowi. To dokładnie ta sama kategoria co:
zakaz azbestu,
zakaz ołowiu
  • Odpowiedz
@mrKuaku: wy to byście sobie znaleźli usprawiedliwienie gdyby kazali wam trzymać cały dzień głowę w kiblu, to nie jest ograniczenie wolności tylko zmiana percepcji w określonych warunkach. Unia produkuje durne przepisy, ogranicza rozwój przez drogi prąd i możecie robić 1000 fikołków intelektualnych ale fakty są takie, że przez to szaleństwo jesteśmy coraz dalej w tyle.
  • Odpowiedz
nie są obcy tylko realizują własne interesy. Tak samo jak w pierwszej kolejności polityk myśli o swojej kieszeni, a nie o interesie obywateli. Coraz więcej ludzi biednych, zawiedzionych i niezadowolonych to coraz większe poparcie dla skrajnych opcji,

@HaramiCross: oczywiście że to jest walka plemienna, co pokazały wybory prezydenckie. Tam ludzie zacietrzewieni woleli wybrać złodzieja niż warszawiaka. Znajomość języków to była ujma.
Nie pasuje im zielony ład, ale murem stoją za
  • Odpowiedz
@Antorus: to tylko część jego sukcesu, drugie pół to dokładnie to co napisał @HaramiCross, on zbiera ludzi którzy mają dość obecnego systemu, tych którym żyje się źle mimo wszechobecnego dobrobytu, tych którzy nie widzą w tym momencie możliwości zmian. Jeśli żyjesz w biedzie a ktoś w tv czy internecie wmawia ci że przecież jest dobrobyt i wszystkim żyje się dostatnio, a usłyszy Brauna który mówi zgodnie z ich
  • Odpowiedz
Tak tak,jesteśmy tak bardzo w tyle i todlatego Europa w wielu rankingach jest najlepszym miejscem do życia a i tyle imigrantów wlasnie tutaj sie pcha a nie np do Azji.

Jesli dla cb ograniczenia dotyczące pieców czy samochodów, generalnie mówiąc energi które maja dbać o zdrowie calego społeczeństwa sa nic nie warte, to równie dobrze można by powiedzieć ze prawo cywilne i karne w społeczeństwie to tez fikołki bo kiedys tego nie
  • Odpowiedz
@szybki-bill1: "złodzieja, nie warszawiaka" - to znaczy, że ten kandydat był ekstremalnie słaby, jako warszawiak to z doświadczenia wiem, że jego popierają głównie słoiki, którzy myślą, że są warszawiakami, albo urzędasy z rodzinami, którzy żyją z sadzenia drzewek po 100k. To ładnie ubrany globalista, ale też totalna bezjajeczna miernota, który wszystkie durne pomysły podpisywałby dwoma rękami, niestety. Smutne, że sam się wciągasz w tą walkę, jedni i drudzy robią wały,
  • Odpowiedz
@mrKuaku: jeżeli nie widzisz co się dzieje na rynku mieszkaniowym, w służbie zdrowia, na rynku pracy, w produkcji żywności, jaki mamy przyrost naturalny to faktycznie można myśleć, że jest super, bo płyną do nas na łódkach, wcale nie dlatego, że mafiom przemycającym ludzi do Europy zależy na tym żeby był ruch w interesie a my jak idioci przyjmujemy każdego jeszcze płacąc mu co miesiąc socjal w zamian za ubogacenie. Doznacie
  • Odpowiedz
@HaramiCross: poczekaj, ja nie powiedziałem ze nie mamy problemow w europie. Bo mamy, tak jak wymieniłeś, służba zdrowia czy mieszkalnictwo.

Ale chcesz mi powiedzieć ze w Afryce, Azji czy w USA maja lepsza służbę zdrowia albo łatwiej o mieszkanie ?
No w Afryce moze i tak, bo tam bierzesz trochę gliny i lepisz lepiankę :)
  • Odpowiedz