Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w fundamentach cywilizacji łacińskiej, czyli na etyce chrześcijańskiej

@lunakey24: Ale "cywilizacja lacinska" to istniala na dlugo przed chrzescijanstwem.
Swoja droga to naprawde ciezko mowic o czyms takim jak "etyka chrzescijanska", bo chrzescijanstwo ma bardzo blache, ogolne zasady znajdowane w praktycznie kazdej kulturze na swiecie.

Chrzescijanstwo nie dalo nam rownosci wobec prawa, trojpodzialu wladzy, demokracji, liberalizmu ani nawet zniesienia niewolnictwa - prawdziwych filarow naszej cywilizacji.
  • Odpowiedz
@vorky: niezmiernie mnie cieszy, że w końcu i tu, na wykopie prof. Dudek ma coraz większy, pozytywny rozgłos. ()
  • Odpowiedz
@vorky: Słowa Dudka miałyby większą moc, gdyby się z Nawrockim nie skompromitował. Wszyscy byli przejęci jak usłyszeli od szanowanego i znanego profesora, że Nawrocki to człowiek niebezpieczny, ale wyszedł z tego kapiszon, bo jedyne co Profesor powiedział tłumacząc dlaczego tak mówi to to, że jakiegoś tam doktoranta nie awansował i tak w ogóle to go w IPN nie lubią :D. Trochę tym rozmienił autorytet na drobne, bo to już był
  • Odpowiedz
Ale "cywilizacja lacinska" to istniala na dlugo przed chrzescijanstwem.

@donaldJretard: Jednak musisz się douczyć o trzech filarach naszej cywilizacji, bo guzik wiesz i jeszcze robisz to sobie publicznie.

Chrzescijanstwo nie dalo nam rownosci wobec
  • Odpowiedz
@lunakey24 piekna projekcja xD Chlopie jak bardzo hipokryta mozna być?

Jeszcze sam zobaczysz i bedzuesz sie z siebie smial tak, jak ja teraz sie z ciebie smieje, bo pamietam jak to bylo byc nastolatkiem przekonanym, ze znalazl genialny pomysl na swiat, ktorego z jakiegos powodu nikt inny nie widzi xd

Albo sobie wmawiaj historie o jakichs silniczkach i innych giertychach, jak ci to pozwala zasnac bez lez. Na zdrowie!
  • Odpowiedz
uwazasz

@donaldJretard: Tu nie chodzi o to co JA uważam, ale też różne autorytety naukowe. Myślałem, że to wiedza powszechna i każdy słyszał o trzech filarach naszej cywilizacji - greckim stosunku do prawdy, prawie rzymskim i etyce chrześcijańskiej. To właśnie chrześcijański uniwersalizm ukształtował nasz stosunek do innego człowieka i to na nim oparło się prawo, które zostało ukute na prawie rzymskim. To są trzy symboliczne filary i podkopując któryś z
  • Odpowiedz