Aktywne Wpisy

Plotbella +2
Czy ktoś z was tez przechodzi lub przechodził jakiś kryzys egzystencjalny w połowie studiów? Lęk przed końcem, nieznanym, koniec hulaszczo studenckiego życia a potem kredyt i bóg wie co jeszcze #studia

lskx +11
#raportzpanstwasrodka
Łapcie na rano. Zakupy cukrzyka.
Łapcie na rano. Zakupy cukrzyka.
źródło: obraz
Pobierz

@lunakey24: Ale "cywilizacja lacinska" to istniala na dlugo przed chrzescijanstwem.
Swoja droga to naprawde ciezko mowic o czyms takim jak "etyka chrzescijanska", bo chrzescijanstwo ma bardzo blache, ogolne zasady znajdowane w praktycznie kazdej kulturze na swiecie.
Chrzescijanstwo nie dalo nam rownosci wobec prawa, trojpodzialu wladzy, demokracji, liberalizmu ani nawet zniesienia niewolnictwa - prawdziwych filarow naszej cywilizacji.
@donaldJretard: Jednak musisz się douczyć o trzech filarach naszej cywilizacji, bo guzik wiesz i jeszcze robisz to sobie publicznie.
Jeszcze sam zobaczysz i bedzuesz sie z siebie smial tak, jak ja teraz sie z ciebie smieje, bo pamietam jak to bylo byc nastolatkiem przekonanym, ze znalazl genialny pomysl na swiat, ktorego z jakiegos powodu nikt inny nie widzi xd
Albo sobie wmawiaj historie o jakichs silniczkach i innych giertychach, jak ci to pozwala zasnac bez lez. Na zdrowie!
@lunakey24: XD
Niech zgadne: uwazasz, ze to chrzescijanstwo stworzylo wspolczesna nauke i caly system polityczny i prawny XD?
@donaldJretard: Tu nie chodzi o to co JA uważam, ale też różne autorytety naukowe. Myślałem, że to wiedza powszechna i każdy słyszał o trzech filarach naszej cywilizacji - greckim stosunku do prawdy, prawie rzymskim i etyce chrześcijańskiej. To właśnie chrześcijański uniwersalizm ukształtował nasz stosunek do innego człowieka i to na nim oparło się prawo, które zostało ukute na prawie rzymskim. To są trzy symboliczne filary i podkopując któryś z
@lunakey24: Hahahaha XDDD