Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: co to ma do rzeczy? To że dzisiaj oskarki tworzą miliony apek dla julek, nie zmienia faktu że branże chemiczne, militarne, medyczne, finansowe, wciąż cierpią na niedobór systemów dających im strategiczną przewagę nad konkurencją.

Ja akurat robię w chemicznej, więc wiem jak bardzo brakuje nam programistów, bo ci co przychodzą nie potrafią nawet zamodelować prostego rozpadu polimeru. Ja mam ich tego uczyć? Co w takim razie robili przez ostatnie
  • Odpowiedz
kiedyś programiści już w trakcie studiów zakładali własne startUPU i tak robili miliony

@MilionoweMultikonto: Dalej tak robią, byłem ostatnio na Hackathonie, co za mózgi studenciaki tam były to nie mam pytań. Sami ogarnięci wymiatacze. Na wykopie i na linkedin mocno aktywni są tylko Ci co by chcieli jakiś ciepły etat, najlepiej b2b i żeby być jednym z 40 osób w zespole bo wtedy łatwiej się opierdzielać, a jak jeszcze jakiś
  • Odpowiedz
  • 5
@MilionoweMultikonto: pretensje kieruj do firmy chemicznej, że zatrudnia takich programistów. Te wszystkie przemysłowe branże zawsze dziadują na wynagrodzeniach. Bo hurrrr kto to słyszał żeby programista więcej zarabiał od brygadzisty xD
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: o to ja jestem. jeszcze w IT wszedlem na hossie i teraz gatekeepuje i jak taki mozg by sie jakims cudem u mnie znalazl na rekrutacji to moze technicznie bym go ni zagial pytajac nawet o najwieksze dyrdymaly ale bym go tak przeciagnal, ze na koniec feedback bylby taki, ze sie nie nadaje do pracy z nami w zespole ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blend: dokladnie + kogo obchodzi jakies rozbicie czegos tam, zamiast robic powazna robote jak np query w SQL zeby zobaczyc ktory klient najwiecej kupuje i komu dac jakas promke a nie iksy dupiksy. A potem moja firma ma miliardy obrotu a takie chemiczne gowno to moglby lokalny baron-hurtownik gwozdzi kupic
  • Odpowiedz