Wpis z mikrobloga

✨️ Psychoterapia: Scam czy prawdziwe wsparcie?

Jak to jest z tą psychoterapią - scam czy nie? Czasem myślę, że by mi się przydała, ale różne opinie zdarzało się czytać. Czy to prawda, że terapia (jak i psychologia w ogóle) nie ma podstaw w nauce? A może mimo tego warto jej dać szansę?

Tematy, które mam do przepracowania: niska samoocena, relacje rodziców między sobą i ich wpływ na atmosferę w domu rodzinnym, nieudane związki, relacje z rodzeństwem. Pewnie by się coś jeszcze znalazło. Ogólnie trochę tego jest.

Wydaje mi się, że mam jakąś tam świadomość pewnych mechanizmów czy słabości/skłonności, ale z kolei nie mam poczucia, że ta wiedza mi coś realnie daje (i czy to nie są tylko wymówki i próba usprawiedliwiania własnych niepowodzeń, słabości).

A może znacie inne sposoby na ogarnięcie mentalnego bagna?

#psychologia #psychiatria #psychika #psychoterapia #terapia #zdrowie #zdrowiepsychiczne #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: znam ludzi którzy tego bardzo potrzebują a po próbach szybko odrzucają, znam takich którzy dzięki terapii przestali się staczać, potrafią samodzielnie funkcjonować w życiu. Oczywiście to nie batonik mars że w każdym miejscu jest taki sam, możesz trafić na dobrego terapeutę który dla Ciebie nie będzie dobrym, można trafić po prostu złych terapeutów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie byłem na żadnej terapii.
Ale domyślam się że jak psychoterapeute ustawisz w mózgu jak pół Boga, nakręcisz się co on do ciebie mówi jak wyrocznię to to może ci pomóc.

Tak jak stare baby wpatrzone w ksiyndza lub aktora co sprzydaje gornki na spotkaniach w remizach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nieco odbiegłem od tematu ale chodziło mi o to, ze nawet taki Adam bez pomocy psychiatrycznej a z pomocą kogoś kto po prostu pokaże jak można inaczej, może cos osiągnąć, mimo ze od startu było się skazanym na porażkę (zapomniałem dodać ze moim zdaniem to tak naprawdę nie był Asperger tylko ktoś tak zdiagnozował bo w chacie nie mial przykładu od rodziny i był jaki był)
  • Odpowiedz
Czy to prawda, że terapia (jak i psychologia w ogóle) nie ma podstaw w nauce?

@mirko_anonim: Nieprawda. Jest pierdyliard metaanaliz pokazujących skuteczność różnych nurtów psychoterapeutycznych. Niektóre są przebadane bardziej, inne mniej, ale to głównie dlatego, że perspektywa evidence-based medicine przez wiele lat była trochę ignorowana. Choć i tak najświeższe badania wskazują, że czynnikiem leczącym ważniejszym od wyboru nurtu jest sama relacja terapeutyczna.
  • Odpowiedz