Aktywne Wpisy

DziobakPepe +23
źródło: piękna polka
Pobierz
vieniasn +153
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: piękna polka
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jak to jest z tą psychoterapią - scam czy nie? Czasem myślę, że by mi się przydała, ale różne opinie zdarzało się czytać. Czy to prawda, że terapia (jak i psychologia w ogóle) nie ma podstaw w nauce? A może mimo tego warto jej dać szansę?
Tematy, które mam do przepracowania: niska samoocena, relacje rodziców między sobą i ich wpływ na atmosferę w domu rodzinnym, nieudane związki, relacje z rodzeństwem. Pewnie by się coś jeszcze znalazło. Ogólnie trochę tego jest.
Wydaje mi się, że mam jakąś tam świadomość pewnych mechanizmów czy słabości/skłonności, ale z kolei nie mam poczucia, że ta wiedza mi coś realnie daje (i czy to nie są tylko wymówki i próba usprawiedliwiania własnych niepowodzeń, słabości).
A może znacie inne sposoby na ogarnięcie mentalnego bagna?
#psychologia #psychiatria #psychika #psychoterapia #terapia #zdrowie #zdrowiepsychiczne #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
#divyzwykopem
I tu i tu wydasz hajs ale przynajmniej na panienkach podleczysz kompleksy a u terapeutki co najwyżej zasponsorujesz jej wakacje.
Ale domyślam się że jak psychoterapeute ustawisz w mózgu jak pół Boga, nakręcisz się co on do ciebie mówi jak wyrocznię to to może ci pomóc.
Tak jak stare baby wpatrzone w ksiyndza lub aktora co sprzydaje gornki na spotkaniach w remizach
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
@mirko_anonim: Nieprawda. Jest pierdyliard metaanaliz pokazujących skuteczność różnych nurtów psychoterapeutycznych. Niektóre są przebadane bardziej, inne mniej, ale to głównie dlatego, że perspektywa evidence-based medicine przez wiele lat była trochę ignorowana. Choć i tak najświeższe badania wskazują, że czynnikiem leczącym ważniejszym od wyboru nurtu jest sama relacja terapeutyczna.