Wpis z mikrobloga

Wczoraj @johann_10 napisał o zarobkach w służbie zdrowia. Szpital na prowincji a kilku ginekologów zarabiało ponad milion rocznie.
Podam teraz przykład z mojej okolicy
Miasto 20k+ mieszkańców, zarobki lekarzy 100k+ na miesiąc, ale co to jest sto tysięcy prawda? Jakieś ochłapy ( ͡° ͜ʖ ͡°) A ty Polaku robolu do kołchozu, w pracy możesz mieć obowiązki na kilku stanowiskach, a Pan Lekarz jedna nocka 3 dyżury i kasa wpada.
Dajmy jeszcze kilka lat i to się skończy, w służbie zdrowia choćby i rzad zwiększył budżet (robią to od lat) to zawsze będzie mało.
Także pamiętajmy więcej pieniędzy na służbę zdrowia bo musimy futrować personel żeby przypadkiem nie zdechli z głodu w swoich willach
#lekarz #medycyna #lekarz100k #zarobki #zdrowie #polityka
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ty Polaku robolu do kołchozu

@Potezny_Mazur: Kto ci bronił studiować i chodzić na praktyki do szpitala, żeby potem brać na siebie odpowiedzialność za zdrowie lub życie drugiego człowieka?
  • Odpowiedz
@gr0m1t: zwykle sytuacja socjoekonomiczna xD nie bez powodu lekarze często pochodzą z bogatych domów.

Odpowiedzialność lekarska xDDDD za co? Znasz przykład lekarza, który poniósł konsekwencje za spartaczenie roboty?
  • Odpowiedz
odpowiedzialność za zdrowie lub życie drugiego człowieka?

@gr0m1t: zniesienie odpowiedzialnosci kosztuje 1200pln rocznie na kwote odpowiedzialnosci do 4 milionow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Potezny_Mazur: Kto ci bronił studiować i chodzić na praktyki do szpitala, żeby potem brać na siebie odpowiedzialność za zdrowie lub życie drugiego człowieka?

@gr0m1t: już przestań z tą odpowiedzialnością XDD Kazdy, kto miał okazję trochę pochorować albo wylądować w szpitalu, wie, że ta odpowiedzialność to jest mit. Lekarze mają na wszystko dupochrony i żeby ponieść za cokolwiek jakąkolwiek odpowiedzialność, to musieliby najpierw rozum stracić. Ich nie interesuje dobro
  • Odpowiedz
@gr0m1t: na mnie zarobki lekarzy nie robia wrazenia, a gdybym mial sie zajmowac tym osobiscie to sa nadal zbyt niskie.

Tylko tak wIeLkA OdPoWiEdZiAlNoSc to mit.
Ba, w mojej branzy ktos ostatnio popelnil blad, 4 osoby zmarly. Odpowiedzialnosc? Zero xD Nawet lepiej, to klient na drugim koncu swiata poniosl odpowiedzialnosc xD

A i an pytanie kto anonkom zabronil zastac lekarzami, to da sie wskazac ludzi i z nazwiska jak sie
  • Odpowiedz
@gr0m1t: a co dokładnie miałem zrobić? Podpisałem dokumenty, w których wyraziłem zgodę na operację. Zostałem poinformowany o ryzykach. Tak samo moja żona, której po 9 godzinach indukowanego porodu, podczas którego zrobiono wszystko, żeby konieczna była cesarka, zrobiono cesarkę. Lekarz musi popełnić albo gigantyczny błąd w stylu uciecia złej nogi, albo prosty błąd formalny - np. nieprzekazanie pacjentowi zgody do podpisu, żeby ponieść odpowiedzialność.
  • Odpowiedz
@gr0m1t: Bez przesady z tą odpowiedzialnością, zabicie człowieka przez podanie złej grupy krwi sąd wycenił, moim zdaniem, dość łagodnie:

Po czterech latach od tragedii Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim wydał prawomocny wyrok. Monika Z., pełniąca wówczas funkcję koordynatora oddziału chorób wewnętrznych, została skazana na 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na rok próby. Dodatkowo sąd orzekł nawiązki w wysokości 20 tys. zł dla najbliższych członków rodziny zmarłego.

Karina P., pielęgniarka odpowiedzialna za
  • Odpowiedz
@gr0m1t: ja na przykład jestem inżynierem, musiałem zdawać matematykę i fizykę rozszerzoną na maturze co jest obiektywnie trudniejsze niż chemia i biologia. Po studiach też trzeba robić uprawnienia w c--j długo. Mógłbym odpowiadać za budowle, gdzie w razie błędu życie mogłoby stracić nie jedna, a kilkaset osób na raz. Myślisz że ktoś mi zapłaci 100k miesięcznie za moja pracę? Jak się znajdzie oferta za 10k/msc to jest to wygranko. Nie
  • Odpowiedz
Miasto 20k+ mieszkańców, zarobki lekarzy 100k+ na miesiąc, ale co to jest sto tysięcy prawda? Jakieś ochłapy ( ͡° ͜ʖ ͡°) A ty Polaku robolu do kołchozu, w pracy możesz mieć obowiązki na kilku stanowiskach, a Pan Lekarz jedna nocka 3 dyżury i kasa wpada.

@Potezny_Mazur: zrodlo: trust me bro. No tak mowili chlopaki na produkcji, to chyba musi byc prawda!
  • Odpowiedz
Także pamiętajmy więcej pieniędzy na służbę zdrowia bo musimy futrować personel żeby przypadkiem nie zdechli z głodu w swoich willach

@Potezny_Mazur: te pensje to patologia (Razem chce z tym walczyć) ale na ochronę zdrowia tak czy inaczej trzeba więcej kasy, to oczywiste
  • Odpowiedz
@Potezny_Mazur: zrodlo: trust me bro. No tak mowili chlopaki na produkcji, to chyba musi byc prawda!

@ZydowskiPianista: bo to z dużą dozą prawdopodobieństwa jest prawda. Typowe prawo popytu i podaży. W małych miejscowościach brakuje lekarzy, więc są kuszeni warunkami finansowymi.

Czasami to przybiera formę licytacji. W pewnej znanej mi gminie na południu Polski nie ma od kilku lat ginekologa. Samorząd prowadzący przychodnię robił kilka podejść pod specjalistę, który mógłby przyjmować
  • Odpowiedz