Drawing on almost a decade of economic data and evidence from one of the UK’s largest surveys of senior executives, the Decision Maker Panel (DMP), the study estimates that by early 2025 GDP in the UK economy was between 6 and 8 per cent below its pre-Brexit level.
@widmo82: Ale ty wiesz, że w międzycasie był covid i wszystkie europejskie gospodarki mocno dostały po tyłku? 7% mniej GDP w porównaniu do czasów przedwojennych/covidowych to i tak dobry wynik, zwłascza jesli wziąć pod uwagę uniezależnienie się od UE - to jest aż kuszące i raczej pokazuje, że rzeczywiście warto na poważnie analizować polexit.
@widmo82 @unlucky_ @JanuszGruz Obecnie PKB Wielkiej Brytanii jest najwyższe w jej historii, przed Brexitem było niższe. Sprawdźcie sobie sami, łatwo wygooglować. Kiedyś porównywałem zmiany w PKB po Brexicie dla UK, Niemiec i Francji i co ciekawe, gospodarka UK wyglądała najlepiej pod tym względem, mimo że miało być inaczej!
zwłascza jesli wziąć pod uwagę uniezależnienie się od UE - to jest aż kuszące i raczej pokazuje, że rzeczywiście warto na poważnie analizować polexit.
@JanuszGruz: UK się uniezależnił od UE żeby wprowadzać jeszcze bardziej represyjne przepisy, a osoby które chcą polexit chcą nas oddać rosji, więć nie, nie należy tego powaznie analizować.
@moja-walka czyli kolejne kłamstwo osoby z "tamtej strony". Stare - znałem. @fornson23: Gdzie niby proponuję? Wróć do podstawówki, żeby cię czytania ze zrozumieniem nauczyli. @assninja nalezy analizować i być gotowy na każdy możliwy scenariusz. Za 10 lat unia może się rozpaść, albo kraje centrum wysłać Polskę na orbitę (o czym w tych krajach się mówi). Dlaczego mamy nie być na to gotowi?
@moja-walka: Rok temu rozwaliłem samochód i musiałem zapłacić 10k za naprawę. W tym roku mam największe skumulowane oszczędności w historii. Wychodzi na to, że rozwalenie samochodu i zapłata 10k dobrze mi wyszła. Ciekawe czy jakbym zapłacił 20k to miałbym 2x większe oszczędności? Jak myślisz?
Z ciekawości, masz trochę czasu? Firma chce wydać grube pieniądze na jakiś audyt, a wystarczy, że rzucisz okiem na jakiś wykres i sprawa ogarnięta.
@widmo82: Polecam doedukować się o tym co tam się stało. Po wyjściu z UE Sporo polityków i deep state się wkurzyli więc sobie wymyślili że zemszczą się na ludności. Pani Liz Truss zaczęła obniżać podatki, zmniejszać biurokrację to ją szybko usunęli ze stanowiska. Polecam wywiady z nią.
@moja-walka: nominalne PKB wszędzie wzrosło skokowo po covidzie, więc wiesz... Pieniądze drukowano, rozrzucano z helikopterów, inflację wywaliło w kosmos - to co PKB miało niby zrobić?
@gundis25: domyślam sie, że doedukować nie oznacza przeczytania analiz ekonomicznych, ale obejrzenie filmików na YT gdzie dowiemy się, że za wszystkim stoi spisek lewakow
@gundis25: zaangażowane wszystkie służby wywiadowcze świata, miliardy dolarów, euro i funtów wydane na konspirację, spisek, za którym stoją najmożniejsi tego świata, a Ty go odkryłeś oglądając TikToki siedząc na kiblu
a Ty go odkryłeś oglądając TikToki siedząc na kiblu
@bartosz-br: Wiesz co to jest projekcja? Termin w psychologii, nieświadomy mechanizm obronny polegający na przypisywaniu innym osobą własnych niepożądanych uczuć, cech, myśli, których nie akceptujemy u siebie, aby chronić swoje ego i unikać dyskomfortu. Ja to lubię jak ktoś rzuca obelgi na mnie, od razu wiem z kim mam do czynienia :D
These estimates suggest that by 2025, Brexit had reduced UK GDP by 6% to 8%, with the impact accumulating gradually over time. We estimate that investment was reduced by between 12% and 18%, employment by 3% to 4% and productivity by 3% to 4%.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°)
źródło: temp_file8241515838647987175
Pobierzhttps://www.kcl.ac.uk/news/new-research-finds-uk-investment-up-to-18-per-cent-lower-as-a-result-of-brexit
A inwestycje -18%
źródło: temp_file865003660774697075
Pobierz@JanuszGruz: UK się uniezależnił od UE żeby wprowadzać jeszcze bardziej represyjne przepisy, a osoby które chcą polexit chcą nas oddać rosji, więć nie, nie należy tego powaznie analizować.
@fornson23: Gdzie niby proponuję? Wróć do podstawówki, żeby cię czytania ze zrozumieniem nauczyli.
@assninja nalezy analizować i być gotowy na każdy możliwy scenariusz. Za 10 lat unia może się rozpaść, albo kraje centrum wysłać Polskę na orbitę (o czym w tych krajach się mówi). Dlaczego mamy nie być na to gotowi?
Wychodzi na to, że rozwalenie samochodu i zapłata 10k dobrze mi wyszła. Ciekawe czy jakbym zapłacił 20k to miałbym 2x większe oszczędności? Jak myślisz?
Z ciekawości, masz trochę czasu? Firma chce wydać grube pieniądze na jakiś audyt, a wystarczy, że rzucisz okiem na jakiś wykres i sprawa ogarnięta.
Tutaj świetnie sobie
@moja-walka: nominalne PKB wszędzie wzrosło skokowo po covidzie, więc wiesz... Pieniądze drukowano, rozrzucano z helikopterów, inflację wywaliło w kosmos - to co PKB miało niby zrobić?
@moja-walka: https://pl.wikipedia.org/wiki/Koszt_alternatywny
Komentarz usunięty przez autora
@bartosz-br: nie lewaków, ogólnie klasy politycznej pozbawionej źródeł zarobku.
źródło: IMG_0238
Pobierzźródło: Zrzut ekranu 2025-12-08 184614
Pobierz@bartosz-br: Wiesz co to jest projekcja? Termin w psychologii, nieświadomy mechanizm obronny polegający na przypisywaniu innym osobą własnych niepożądanych uczuć, cech, myśli, których nie akceptujemy u siebie, aby chronić swoje ego i unikać dyskomfortu.
Ja to lubię jak ktoś rzuca obelgi na mnie, od razu wiem z kim mam do czynienia :D