Wpis z mikrobloga

Jak sobie po myślę, że po naturalnym zakończeniu tej tragicznej, bolesnej i przykrej egzystencji na tym świecie, zamiast długo oczekiwanego rozpłynięcia się w niebyt, obudzę się przed jakimś bytem duchowym, który będzie mi wyliczał, co zrobiłem źle a co mogłem zrobić inaczej i na tej podstawie będzie egzekwował wobec mnie jakieś kary, trafia mnie po prostu szlak.

#wiara #kosciol #religia #chrzescijanstwo #katolicyzm #biblia #bog #agnostycyzm #przymyslenia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apocaliptorr: Wiem, że jest weekend gdyż cyklicznie, właśnie wtedy wrzucasz swój "ból".
Przykro mi, że u Ciebie niewiele się nie zmienia...

...ale postęp jest. Wczesniej, pisałeś że nic nie ma, potem jeśli jest, teraz osąd po śmierci.
Tempo przemiany imponujące - jeszcze kilka weekendów i będziesz nam tu cytował katechizm.
Cóż, najważniejsze byś nie stał
  • Odpowiedz
Moją pasją jest kulturystyka

@Apocaliptorr:
Brzmi bardzo ciekawie. Skąd ta niechęć do egzystencji? Rozważałeś leczenie psychiatryczne antydepresantami? Ja cierpię m.in. na depresję i próbuję to leczyć. A tak swoją drogą, to przeczytaj 8 błogosławieństw z Ewangelii wg św. Mateusza. Są to obietnice Jezusa m.in. wobec ludzi nieszczęśliwych.
  • Odpowiedz
@seventh_gate:

Rozważałeś leczenie psychiatryczne antydepresantami?

Ja bardzo długo brałem antydepresenty, ale tak naprawdę te leki bardziej mi szkodziły niż pomagały. Byłem bardzo powolny, miałem duże problemy z koncentracją, a z drugiej strony nigdy nie czułem się po nich jakoś lepiej pod względem depresji, dlatego je
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: Przecież to nie ma sensu, bo nie ma sensownych kryteriów takiej oceny:
1) To, co uznajemy za "dobre" i "złe" jest wiedzą nabytą i różni się w zależności od środowiska, w którym się wychowujemy, np. jedni uważają, że spoko zabijać innowierców, zabijać kobiety za to, że spojrzały na innego chłopa, inni wysadzają kliniki, w których robi się aborcję - oni wszyscy uważają, że robią dobrze.
2) Gdyby oceniać wg
  • Odpowiedz