Wpis z mikrobloga

Niech mi ktoś wytłumaczy, jakim cudem fotowoltaika się ludziom opłaca. Przeglądam rachunki za prąd i według nich od 1 lutego do 30 września 2025 wartość energii wprowadzonej przez panele 5 kW wynosi 260 zł. To jeśli ktoś wykłada 20 000 na fotowoltaikę, to kalkuluje, że mu się to zwróci po 40 latach? Czy może instalują je jedynie ludzie, którzy kwalifikują się do dopłat, bo nie ma to żadnego ekonomicznego sensu? A może to u mnie coś jest nie tak?

#fotowoltaika #oze #czystepowietrze #energetyka
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trias: głównie chodzi o autokonsumpcję którą elegancko wspiera magazyn energii, do tego możesz jeszcze dołożyć auto elektryczne - jeśli nie będziesz przepłacał i masz trochę zdolności manualnych możesz sobie wszystko sam zainstalować i oszczędzić jakieś 70% ceny. Wtedy instalacja powinna się zwrócić w kilka lat.
  • Odpowiedz
@Trias: Sprawiłem ostatni rachunek za prąd i nie jest różowo (jak się jest na nowych zasadach), ale wychodzi lepiej niż u Ciebie: panele 5kW za 14000. Od tego odjąć 6000 dofinansowania mój prąd. W półroczu 01-06.2025 wartość energii wprowadzonej to 418 zł. I jeszcze trochę obniżyły zużycie bieżące, ale nie wiem dokładnie o ile, więc tego nie uwzględniam. Czyli, jeśli będzie zawsze tak samo działać, to zwróci się po 9,5
  • Odpowiedz
@Trias: Ja założyłem fotowoltaikę w połowie marca tego roku, mam dużą autokonsumpcje która mi jeszcze w przyszłym roku wzrośnie, za moją instalacje zapłaciłem 26k (10kwp + 20kwh baterii). W tym niepełnym roku wyprodukowałem do tej pory 9400KWh, zużyłem 4KWh i sprzedałem 5400KWh za sprzedany prąd mam coś koło 1500zł czyli w tym roku do tego momentu fotowoltaika mi się w 20% zwróciła. W przyszłym roku w sezonie wiosenno-letnim będę zwiększał
  • Odpowiedz
@Trias: Zamiast kupić 8,69 MWh z sieci to wyprodukowałem to sobie z własnych paneli więc ~8tys zł rocznie mniej do zapłaty, nie liczac energii wysłanej do sieci
zibizz1 - @Trias: Zamiast kupić 8,69 MWh z sieci to wyprodukowałem to sobie z własnyc...

źródło: pv

Pobierz
  • Odpowiedz
od 1 lutego do 30 września 2025 wartość energii wprowadzonej przez panele 5 kW wynosi 260 zł

@Trias: niemożliwe.

Ile kWh wyprodukowały ci panele w tym okresie? Mam podobną instalaację i w sezonie ona powinna też co najmniej 5MWh wyprodukować.
  • Odpowiedz
? A może to u mnie coś jest nie tak?

@Trias: Dokładnie tak jest. Jak masz PV to korzystasz z prądu wtedy gdy masz produkcję z paneli.
  • Odpowiedz
  • 1
@Trias autokonsumpcja, magazyn, sprzedaz w górce, auto EV, redukcja kosztow ogrzewania, CWU z pradu, i PV sie zwraca po 3-5latach.
Jak zakładalem PV to liczylem jakies 5-6lat ROI, przy zalozeniu wzrostu zużycia energii 2x w porównaniu z rokiem przed montazem.
A faktycznie wyszlo mi zużycie 4x wieksze i czas sie skrocil do 3-4lat.

Tak wiec ciesze sie ze znaczaco przewymiarowalem instalacje ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l wartości sprzedazy, a ilosc MW to dwie inne sprawy. W tym roku byla rekordowa ilość godzin ujemnych, zerowych i okolozerowych, wiec za 2MWh ledwo 300zl dostałem np..
  • Odpowiedz