Wpis z mikrobloga

5 listopada zakończył się projekt #tarczaantyinflacyjnaryska Przez cztery lata wrzucane było 100 zł w bitcoina. Tutaj podsumowanie w formie grafiki. Całej tabelki nie chce mi się kleić w GIMPie. Myślałem, żeby stworzyć #tarczaantyinflacyjnaryska2 zmienić 100 zł na 135 zł w ramach inflacji i za cztery lata znowu wrzucić wyniki, ale w sumie mi się nie chce.

#bitcoin #oszczedzanie #pieniadze #emerytura
rysiekryszard - 5 listopada zakończył się projekt #tarczaantyinflacyjnaryska Przez cz...

źródło: tarcza

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rysiekryszard: Liczysz też bez koszty zakupów, spreadów itp? To już chyba lepiej kupić raz za 20 tysięcy zł na dołku. Wygląda to dość słabo jeszcze uwzględniając aktualny kurs dolara, BTC i infalację. Nie wspominając już o zmarnowanym czasie.
  • Odpowiedz
chyba lepiej kupić raz za 20 tysięcy zł na dołku.

@cufse: Idea DCA jest taka że nie próbujesz ustrzelić dołka, bo zazwyczaj i tak się nie udaje a zakup w równych interwałach wychodzi lepiej. DCA na BTC ma nie być hazardem, tylko bezpieczną w długim terminie metodą trzymania hajsu. No i zdrową, bo gdzieś masz wykres. Patrząc po poczynaniach wykopkówch inwestorów trudno się nie zgodzić.
  • Odpowiedz
@rysiekryszard: Jestem fanem większego zarabiania, niż małych inwestycji. Na każdym kroku powtarzają inwestuj małe kwoty co jest chyba tylko dobre dla firm, które takie inwestycje przyjmują, bo w dużej skali na tym zarabiają. Można na przykład korzystać z IKZE, który pozwala obniżyć podatek.

Więc skupiłbym się bardziej na znalezieniu pracy, która pozwoli sensownie zarabiać i później dopiero inwestować. Oczywiście wszystko zależy od stylu życia jeżeli masz rodzinę to nie możesz sobie
  • Odpowiedz
@cufse Ty zielonka masz takie same przemyślenia na temat łapania dołków, co sam miałem przy pierwszej styczności z giełdą i krypto w wieku 19 lat xD
Mówię Ci, po prostu kupuj w dołkach, bro ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wieczna beka z rad randomow, którzy doradzają typowi siedzącemu w BTC dekadę a to jego side project, zeby pokazac jak łatwo inwestować długoterminowo, gdzie te 4 lata to i tak malo.

W międzyczasie na #gielda czy shitcoiniarze beda z wypiekami na dupie analizowac rynek, rysowac kreski, srac sobie do mordy a finalnie i tak zostana zdeklasowani w tak banalny sposób.

Na tym polega inteligentne inwestowanie - wydajesz minimum czasu, który
  • Odpowiedz
@F1A2Z3A4: To nie kupujesz gdy każdy o tym mówi, gdy wujek poprosi cię o zakup BTC to jest już za późno. Tylko wtedy gdy już nikt nie ma nadziei, uwierz są wskaźniki, które pokazują sentyment na rynku. Nie ma to jak kupować BTC za 120 tys. $, gdzie jest euforia i jaki jest potencjał zwrotu przy takiej cenie zakupu?

Czasami trzeba poczekać gdy pociąg odjedzie, a nie mam pieniądzę to
  • Odpowiedz
  • 10
@cufse: na razie to p--------z jakieś banały typu "znajdź lepszą pracę", "ja inwestuję setki tysięcy", "zmarnowałeś czas, bo raz w miesiącu dokonałeś przelewu", "ja jestem lepszy, bo otwieram firmę".

Leć na czarną pajacu, bo szkoda czasu na ciebie.
  • Odpowiedz