Wpis z mikrobloga

Bawią mnie argumenty lekarzy "ale nie każdy zarabia 100k!".

Oni wzięli to 100k na sztandary, bo 40-50k to już dla nich zwykla normalna, akceptowalna pensja xD

Wiadomo, inżynier z 10 letnim doswiadczeniem niech projektuje most i stadion za 10-15k brutto, a lekarz za 40-50k i jest wszystko dobrze.

"Ale lekarz musial sie uczyc!!!!" - czyli tak samo jak inzynier na polibudzie
"Ale lekarz musial robic specjalizacje!!!" - a inzynier uprawnienia
"Ale lekarz nie zarabiał dużo zaraz po studiach!!!" - czyli jak każdy
"Ale lekarz ma stress!!!" - czyli jak inżynier projektujący stadion
"Ale lekarz ma odpowiedzialność za życie!!!" - czyl jak inżynier projektujący most

Jeszcze jakieś argumenty?

#zarobki #medycyna #lekarz #inzynieria #heheszki
  • 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czoso: 1) typowy lekarz bez nadgodzin zarabia do 20k brutto a prędzej 15k. Tak, większość robi wysokopłatne nadgodziny dzięki czemu zarabia ponad 20k ale naprawdę mało kto zarabia już w granicach 30k+. 2) Inżynierowie zarabiają znacznie za mało. 3) Lekarzy jest u nas tylko około 150k a takich programistów jest ponad 400k. Lekarze mają wszyscy wysokie kwalifikacje wymuszone studiami i praktyką podczas kształcenia więc jak sobie porównamy najlepszą 1/3 programistów
  • Odpowiedz
  • 41
@Bejro:

więc jak sobie porównamy najlepszą 1/3 programistów

To ja ci mówię, że inżynierowi stopnia "senior", który projektują stadion narodowy, mosty którymi jeżdzisz po Warszawie, CPK albo inne wieżowce zarabiają 10-15k brutto.

A potem mi jakiś doktorek pisze na twitterze, że za 48 brutto to mu się nie chce z łożka wstać.
  • Odpowiedz
@Czoso: No ale ja to wiem i sam ubolewam bo chętnie poszedłbym w inżynierię ale pensje mnie odwiodły. Jak już jednak cytujesz fragment o programistach to senior z 1/3 topki z najlepszym skillem zarabia bardziej w granicach 40k brutto.
  • Odpowiedz
@Czoso każdy sie swojego zawodu musiał uczyć, tak jakby lekarze tylko byli najmądrzejsi. Dobry mechanik samochodowy również musi miec tęgi łeb, choć dla wielu ludzi to zawód dla debili.
  • Odpowiedz
@Czoso: jest jeszcze grupa lekarzy, którzy wszem i wobec chwalą się swoją rzekomo małą pensją szpitalną na poziomie poniżej 10k na rękę.

Zapominają dodać, że pracują jeszcze w prywatnym gabinecie / przychodni, a ten etat w szpitalu, to taki nie za pełny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
bo 40-50k to już dla nich zwykla normalna, akceptowalna pensja

@Czoso: można jednoczenie twierdzić że jest to normalna pensja oraz że zwykli ludzie wegetują w biedzie, to się nie wyklucza
  • Odpowiedz
Lekarze mają wszyscy wysokie kwalifikacje wymuszone studiami

@Bejro: HAHAHAHAHAHHHHAhhahahhaaaaaaa....
Byłeś kiedyś w Polsce u lekarza?

Wysokie kwalifikacje XDDDD
  • Odpowiedz
@Czoso: No to też zależy od regionu... Mam wrażenie, że na takim Podkarpaciu albo Lubelskim łatwiej lekarzom o zdobycie takiej pensji. Po pierwsze nikt nie chce przyjeżdżać do jakieś szpitala w Radzyniu Polaskim albo Lesku to rzuca wysoką cenę. Po drugie ludzie takich traktują jak Bogów co będą ich ratować na każdym kroku i stają w ich obronie.
Z kolei inżynierowi od projektowania konstrukcji stalowej z 15 letnim doświadczeniem jest
  • Odpowiedz