Wpis z mikrobloga

Dlaczego parkowanie pojazdów o DMC > 2,5 t jest nielegalne w polsce. Doskonały przykład widoczny na zdjęciu. Nowy chodnik już zniszczony przez dostawcę. On dostanie co najwyżej 100 zł mandatu, a naprawa chodnika wyniesie przynajmniej kilka tysięcy. Oczywiście go zgłosiłem, ale na odpowiedź SM jeszcze trochę poczekam.

pozdrowienia dla chłopskorozumowca @chudykbr

#samochodoza #uprzejmiedonosze #konfitura
czerwony_kmer - Dlaczego parkowanie pojazdów o DMC > 2,5 t jest nielegalne w polsce. ...

źródło: zniszczony chodnik

Pobierz
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_kmer: nie chcecie dostawczaków na chodnikach, to nie zamawiajcie paczek.

Wybierzcie odbior osobisty w magazynie albo w firmie - dostawczaków w miastaxh nie będzie, chodniki będą puste przez te dodatkowe 10 minut i wszysxy będą szczęśliwi.
  • Odpowiedz
@czerwony_kmer wystarczyloby zlecic prywatnej firmie wystawianie 'pochwałek' takim zawodnikom.

Momentalnie by sie problem skonczyl, bo firma napedzana zyskiem z kar szarpala by jak rekiny.

I miasto by zarobilo i biznes.

No ale regulacje, sracje i chodniki, trawniki, etc dalej beda rozjezdzane.
  • Odpowiedz
@czerwony_kmer: nie chcecie dostawczaków na chodnikach, to nie zamawiajcie paczek.

@Stgx: ale dlaczego, co ma jedno do drugiego? Chcę paczki i nie chcę dostawczaków na chodnikach, nie ma tu żadnej sprzeczności

Wybierzcie odbior osobisty w magazynie albo w firmie - dostawczaków w miastaxh nie będzie, chodniki będą puste przez te dodatkowe 10 minut i wszysxy będą szczęśliwi.

@Stgx: chodniki mogą być puste i bez tego
  • Odpowiedz
@zpue dokładnie, sam mam auto które waży 2t i ma DMC 2530kg, tylko jedna top doposażona wersja tego samochodu na takie DMC

Ja rozumiem ze jakiś parametr musi być który oddziela lekkie auta od ciężkich, ale nie wierze że auto 2.5t DMC nie zniszczy chodnika a 3t już zniszczy.

@Krupier nie ważne iloma kołami. Już chyba ważniejsze jest właśnie koło. cw samochodzie. Moje stare auto ma 2300 DMC i ma
  • Odpowiedz
@Nemayu

@zibizz1:

>skoro chodnik ma ponad 1.5m szerokości to naturalne jest że może wyjechać na niego pojazd

Osobowy czy dostawczy? Jaki jest na zdjęciu? Czy jest tam specjalny znak?

Nie ma znaczenia, jeśli nie na zakazu zatrzymywania się i jest szerszy chodnik to można wjechać nawet całym autem jeśli zostanie 1.5m dla pieszych. Pusty Bus wazy 1.7-2.2t, + ładunek 1-1.8t ale wątpię żeby kurier wykorzystywał połowę
  • Odpowiedz
@zibizz1: Osobowym można, innym nie można. Tak jest zapisane w przepisach. Nie ma napisane, że po prostu można, ale jasno że samochód osobowy może. Czy ten samochód ma status auta osobowego? Jeśli to bus to nie można - musi być specjalny znak zezwalający na wjazd innym autom niż osobowe, ale takim, które nie mają 2,5 t. To auto nie może tam stać, nawet jeśli byłby znak. Nie może nawet najechać kołami.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-47
  • Odpowiedz
Podsumowując chodnik musi wytrzymać 2.5 tony i jak wiedzie na niego BUS z DMC 3.5 masa własna 2150 to jak ma te 400kg ładunku to chodnik nie powinien sie uszkodzić.
  • Odpowiedz
Ja rozumiem ze jakiś parametr musi być który oddziela lekkie auta od ciężkich, ale nie wierze że auto 2.5t DMC nie zniszczy chodnika a 3t już zniszczy.

@zibizz1: To uwierz. Materiały budowlane mają swoją wytrzymałość. To tak jak strop. Możesz wstawić do pokoju dajmy na to 5t, bo taka jest wytrzymałość krytyczna. Wstawisz 5,5 t i strop zacznie pękać albo od razu się zarwie.
Jak robią chodniki? Byle jak. Jeden
  • Odpowiedz
@Nemayu prawda, ale bus osobowy jest autem osobowym. masa wlasna ~2t. Ja nie mówię o tym przypadku OPa tylko pokazuje że chodnik nie powinien ucierpieć jeśli zaparkuje tam bus.
  • Odpowiedz
@skret88 ogólnie mam bardzo słabe zdanie o wielu naszych kierowcach. Poziom buty, idiotyzmów i braku używania mózgu jest porażający. Przyjeżdżają do nas dostawy z Holandii, auta prowadzone przez rodowitych Holendrów. Przyjeżdża, parkuje tak żeby nie przeszkadzać a nie żeby było mu wygodniej, zakłada kamizelkę, rozstawia słupki ostrzegawcze... A nasi to najchętniej w locie zrzuciliby paletę
skret88 - @skret88 ogólnie mam bardzo słabe zdanie o wielu naszych kierowcach. Poziom...

źródło: temp_file4957554524818936943

Pobierz
  • Odpowiedz