Wpis z mikrobloga

@PiersKurczaka: @Ahses @ZlodziejBilonownic A ja tam bardzo lubię Valve, tylko nie mam złudzeń, że kupuję usługę, a nie żadne gry. Jeśli chodzi o jakość usługi, to nigdy mnie nie zawiedli, od początku istnienia ich platformy.

Tylko z dwoma zastrzeżeniami:
- Gram raczej w stare gierki za 8-12zł.
- Nie kupuję żadnych gier na zapas i nie mam żadnego backlogu, żadnej "kolekcji pikseli", bo mnie to nie interesuje.
  • Odpowiedz
@oddalenie: każda firma jakoś musi na siebie zarabiać, za darmo nikt nic nie zrobi.

Ale osobiście lubię podejście jak ktoś ryzykuje z projektami i przeciera szlaki w różnych dziedzinach zamiast odcinać kupony i drenować w imię tabelek excelowych (mam na myśli brak abonamentów, reklam w trakcie użytkowania strony itd.).

A przelicznik złotówki na dolara jest kwestią niedbalstwa i mitowisizmu, przecież nie siedzą i nie debatują jak tu uwalić graczy z
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka: doskonale pamiętam jak Steam i Valve byli hejtowani. Że niszczą rynek, że drogo, że wypierają nośniki fizyczne. Że nie sprzedają gier tylko udzielają licencji na gry. Wszystko się skończyło jak za dotknięciem magicznej różdżki w momencie pojawienia się Epic Games.
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka: Steam jest spoko, bo nie jest korporacją giełdową. Giełda tworzy patologie i zmienia paradygmat tego co postrzegane jest jako wartość. Firma prywatna, w całości należąca do jednego człowieka jak Steam stara się zaspokajać potrzeby klientów. Z kolei firmy akcyjne mają zaspokajać potrzeby akcjonariuszy, którzy domagają się zysków czy to w postaci dywidend czy wzrostu cen akcji. Klienci takiej firmy to są dojne krowy. Oczekuje się, że taka firma będzie
  • Odpowiedz
@zboinek: ja nawet liczyłem żeby ten launcher Epica się rozwinął, bo lepiej dla konsumenta jak ma wybór. I chociaż kupiłem tam kilka gier kiedyś, bo się tak złożyło że były taniej niż gdzie indziej, to serio bym się następnym razem zastanowił czy nie lepiej ewentualnie dopłacić i kupić na Steamie, bo wtedy mam funkcje typu np family sharing, warsztat z modami, nagrywanie i w chui inncyh rzeczy w jednej aplikacji.
  • Odpowiedz