@Apu-Apustaja: no i fajnie. Zobaczymy jak im to wyjdzie ale trochę ułatwi granie na PC tak jak steamdeck ułatwił granie na przenośnych konsolkach w gierki pc. Producenci gier często dostosowują je do do decka, wydają łatki, rozwija się granie na linuksie. Ja mam Asusa ROG Ally i po kilku miesiącach na windowsie zainstalowałem sobie Bazzite i w końcu czerpię przyjemność z gry. Tak samo będzie z PC. Dowolny PC podepniesz
A business corporation is organized and carried on primarily for the profit of the stockholders. The powers of the directors are to be employed for that end. The discretion of directors is to be exercised in the choice of men to attain that end and does not extend to a change in the end itself, to
@ChojaK: Przecież GOG pozwala ci pobrać instalator tejże kupionej gry. Masz go fizycznie dostępnego i używalnego bez żadnego GOGowego DRMa. Jak GOG zniknie, to te gry które miałeś w bibliotece i pobrałeś instalatory dalej będą działać.
@Cichy133: sory, mój błąd. Po prostu przeczytałem, że właścicielem Valve w ponad 50% jest Gabe Newell i błędnie założyłem, że Valve jest notowane na giełdzie.
@pietryna123: Ale nadal sprzedają ci licencje. Na steamie też sobie mozesz skopiować pliki ale jak stracisz licencje to w obu przypadkach masz pirata (prawnie). Więc, jeżeli GOG upadnie, to tracisz licencje i wszystko twoje kopie są nielegalne. Kwestia moralna to co innego.
Jedyna roznica, to na gogu wszystko jest drm-free. Na steamie róznie bywa. Od prostych DRM, po denuvo ale także sa gry drm-free.
@ChojaK: Tak samo jak fizyczny nośnik kupiony kiedyś. Miałeś licencję na użytkowanie. Nie jestem natomiast przekonany, że licencja się wycofa. GOG zastrzega, że w przypadku zamknięcia usługi poinformuje wszystkich że to nastąpi, żeby mogli sobie pobrać zakupione produkty. Nie jest napisane, że w przypadku zamknięcia wycofają licencję na użytkowanie.
@pietryna123: Dokładnie. Z fizycznego nośnika trudniej było zabrać ci licencje (jeżeli gra nie miała zadnych aktywacji online), wiec nie było problemu.
Z steama też mozesz sobie robić kopie gier i "modować" crackiem jeżeli gra ma DRM, na to samo wyjdzie, jeżeli cofną ci licencje.
@ChojaK: Ale ty chyba nie jesteś świadomy, że z GOGa nie kopiujesz sobie plików i nie crackujesz, tylko GOG pozwala ci pobrać normalny instalator w formie pliku wykonywalnego albo może obrazów płyt (nie wiem, nie pobierałem nowych dużych - małe, stare gry to zwykłe *.exe instalatora).
Od GOGa dostajesz "fizyczny" nośnik który możesz sobie normalnie zapisać i użyć do zainstalowania. Nie musisz w ogóle używać GOG Galaxy czy instalować/grać przez
@pietryna123: Nie dostajesz fizycznego nośnika. Mozesz sobie wypalic pliki. To samo mozesz zrobić na steamie. Steam ma opcje tworzenia backupów. Jedyna róznica to wszystkie gry na gogu sa bez DRM a na steamie jest róznie.
Na steamie wiekszosc gier jest bez DRM, jednak nie wszystko bo Valve nie zabrania deweloperom uzywania DRM w ich grach. To jest jedyna róznica.
Regulamin w obu przypadkach jest podobny. Nabywasz licencje, nie
@ChojaK: Z tego co widzę to ten backup nie ma nic wspólnego z tym co dostajesz z GOGa. GOG daje ci instalator totalnie niezależny od platformy. Steam tworzy jakąś swoją bazę i możesz ją przywracać tylko przez aplikację steam. Bardziej jak pobrane utwory spotify. Wszystko jest zaszyfrowane i możesz odszyfrować jak masz wykupioną subskrypcję. Nadal nie widzę w ogóle związku.
@pietryna123: To jest to samo. Gry bez DRM nie potrzebują instalatora. Jeżeli nie ma DRM, to dostajesz backup plików. Które możesz sobie wkleić do folderu i odpalić. Tyle. Valve nie szyfruje plików. To robił MS w ich sklepie na PC (nie wiem czy nadal to robią)
Jeżeli gra ma DRM, to możesz użyć cracku. Jeżeli straciłeś licencje to wersja gogowa tez jest prawnie piratem.
Nie dowierzam w to k---a xD zakładają zrzutkę na 50 tysiecy ale jak można doić frajerów to cyk, dajcie już miliona xD. Były żołnierz który ma pewnie 10k+ emerytury.
#steam #gry #komputery #pcmasterrace
źródło: IMG_7990
Pobierz@Sinti: dosłownie wszystko co złe z kapitalizmem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dodge_v._Ford_Motor_Co.
@ziomus0812: Jakich akcji? Valve nie jest na gieldzie.
@ChojaK: Przecież GOG pozwala ci pobrać instalator tejże kupionej gry. Masz go fizycznie dostępnego i używalnego bez żadnego GOGowego DRMa. Jak GOG zniknie, to te gry które miałeś w bibliotece i pobrałeś instalatory dalej będą działać.
@Cichy133: sory, mój błąd. Po prostu przeczytałem, że właścicielem Valve w ponad 50% jest Gabe Newell i błędnie założyłem, że Valve jest notowane na giełdzie.
Więc, jeżeli GOG upadnie, to tracisz licencje i wszystko twoje kopie są nielegalne. Kwestia moralna to co innego.
Jedyna roznica, to na gogu wszystko jest drm-free. Na steamie róznie bywa. Od prostych DRM, po denuvo ale także sa gry drm-free.
@ChojaK: Tak samo jak fizyczny nośnik kupiony kiedyś. Miałeś licencję na użytkowanie. Nie jestem natomiast przekonany, że licencja się wycofa. GOG zastrzega, że w przypadku zamknięcia usługi poinformuje wszystkich że to nastąpi, żeby mogli sobie pobrać zakupione produkty. Nie jest napisane, że w przypadku zamknięcia wycofają licencję na użytkowanie.
Z steama też mozesz sobie robić kopie gier i "modować" crackiem jeżeli gra ma DRM, na to samo wyjdzie, jeżeli cofną ci licencje.
Od GOGa dostajesz "fizyczny" nośnik który możesz sobie normalnie zapisać i użyć do zainstalowania. Nie musisz w ogóle używać GOG Galaxy czy instalować/grać przez
Na steamie wiekszosc gier jest bez DRM, jednak nie wszystko bo Valve nie zabrania deweloperom uzywania DRM w ich grach. To jest jedyna róznica.
Regulamin w obu przypadkach jest podobny. Nabywasz licencje, nie
źródło: Bez tytułu
PobierzNadal nie widzę w ogóle związku.
Valve nie szyfruje plików. To robił MS w ich sklepie na PC (nie wiem czy nadal to robią)
Jeżeli gra ma DRM, to możesz użyć cracku. Jeżeli straciłeś licencje to wersja gogowa tez jest prawnie piratem.
Na siłe chcesz mieć racje, oczerniając steam