Wpis z mikrobloga

Uwaga! Podaję prawdziwy powód dlaczego nikt nie szuka teraz juniorów na naszym rynku. W sumie to nawet midów. Powodem nie są wpisy wypopkow o tym jak zajebista branża jest sprzed 10 lat. Ani bootcampy. Oto prawdziwy powód:

Chłop hindus senior na redditcie chwali się zarobkami 1,5 miliona rupli hinduskich (LPA - Lakhs per annual) rocznie. Brzmi dużo, co nie? W sumie tak, ale po przeliczeniu na dolary wychodzi tam uwaga:
16 tysięcy dolarów.
Na rok.
Dla seniora.
I jest to stawka która i tak jest jedną z wyższych na tym wątku. Inny junior pisze że bierze bardzo dobrą stawkę 30k na miesiąc, ale 30k rupli, a więc 1200zł na miesiąc. I powiecie że spokojnie, ciekawe jaka jest jakość takiego hindusa. No a ja powiem - co z tego ze jest słaby jak jest tani. Jest programistą? - jest, a co najważniejsze przenosząc środki z płac kamilków 4k usd na miesiąc na pajeetów 1k można sobie porządną premię jako CEO wypłacić za obniżenie kosztów w korpo, a to ze soft sie będzie sypał to najważniejszych we firmie, czyli staleholderów nie interesuje. A nawet jak soft będzie słaby i zabugowany to i tak go ludzie będą używać.
#programista15k #programowanie #pracait #antykapitalizm
jose_bambaryla - Uwaga! Podaję prawdziwy powód dlaczego nikt nie szuka teraz juniorów...

źródło: 212

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jose_bambaryla: dlatego warto się uczyć jakiegoś drugiego, popularnego języka europejskiego.
Masę firm niemieckich, szwajcarskich czy francuskich szuka inżynierów z lokalnym językiem, a to jest nie do przeskoczenia dla hindusów.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1 No tak, ale jak zauważyłeś, zazwyczaj dotyczy to notariuszy, którzy działali w ramach zorganizowanej grupy przestępczej lub wspólnie i w porozumieniu z inną osobą w celu popełnienia przestępstwa. Wiem, że zaraz ktoś napisze, że wszyscy prawnicy to oszuści i złodzieje, ale w rzeczywistości są to rzadkie przypadki.

Brak chociażby możliwości zweryfikowania czy osoba będąca stroną umowy jest zdrowa psychicznie i rozumie co podpisuje, nie będzie możliwy jeśli umowy będą zawieranie
  • Odpowiedz
Uwaga! Podaję prawdziwy powód dlaczego nikt nie szuka teraz juniorów na naszym rynku.

@jose_bambaryla: to jest powód s----------a całego świata nie tylko w IT. Po co stawiać na młodych skoro można zrobić outsourcing i pora na CSa a potem płaku płaku, że jakieś Chiny grożą cłami...

Ja to gołnie powtarzam, że wszystkich młodych powinniśmy sprzedać na organy bo nic nie umieją, nie zarabiają na siebie w dodatku nei stać ich na kupno
enten - >Uwaga! Podaję prawdziwy powód dlaczego nikt nie szuka teraz juniorów na nasz...

źródło: e9996f1ffc99df0d658e842ddbbe1b7f

Pobierz
  • Odpowiedz
@mackbig: przy ostatniej rekrutacji na devopsa do projektu mobilnego (CI/CD + sladowe ilosci chmury) przepytalem z 30 hinduskich seniorow, jednego nawet architekta, lacznie mieli z 200 lat doswiadczenia a potrafili tylko to co w instrukcjach pod taskami ktos im napisal juz nie mowiac o tym ze kilku nawet nie moglo zrobic zadania z terraforma bo nie mieli swojego laptopa i na rozmowy wdzwaniali sie ze sluzbowego bez uprawnien admina

na
  • Odpowiedz
prędzej mi kaktus na ręce wyrośnie niż notariusze pozwolą AI zastąpić ich prace

@Ksiega_dusz: nawet jeśli w pewnym stopniu pozwolą to na końcu i tak notariusz będzie musiał dać pieczątkę. Na tym właśnie polegają zawody w których wymagane są konkretne kwalifikacje a nie kilkomiesięczny bootcamp. Nie zapomnę ekscytacji wykopków jak się podniecali że do IT nic nie trzeba, żadnych studiów, wszystkiego można się nauczyć samemu w domu.
  • Odpowiedz
Chłop hindus senior na redditcie

@jose_bambaryla: zacznijmy od tego, że oni startują od pozycji seniora, i to, że hindus pisze, że jest seniorem czy kimkolwiek innym, najczęściej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Ileż to ja miałem hindusów którzy na papierze byli seniorem tech leadem czy innym magikiem, a na rekrutacji wiedza mniejsza niż u studenta z Polski. Potem człowiek patrzy w CV i widzi takie kwiatki: pierwsza pozycja to
  • Odpowiedz
dlatego rozwiązaniem jest zawód który musisz wykonywać lokalnie i Hindus zza oceanu Ci go nie zabierze, np. notariusz, prokurator, chirurg, dermatolog, oficer służb mundurowych, położny itd

@Ksiega_dusz: to wtedy przyjedzie (z prawdziwymi albo podrobionymi dokumentami, kto to będzie sprawdzał) i zabierze Tobie pracę :) Już teraz chcą, aby sędzią mogła zostać osoba mająca podwójne obywatelstwo. Był pomysł, aby policjantami mogli zostawać obcokrajowcy bez polskiego obywatelstwa.
  • Odpowiedz
@jose_bambaryla: całkiem niedawno oddawałem wiedzę z zakresu L3 wsparcia pewnej platformy SaaS - do Indii właśnie. Nie jest to temat programistyczny, ale też wymaga wiedzy specjalistycznej, plus umiejętności pisania skryptów do obsługi niektórych funkcjonalności w sposób szybszy, niż klikanie przez GUI. Na początku myślałem, że to wszystko jebnie, bo niektóre pytania jakie zadawali w trakcie KT to były absolutne podstawy podstaw. Minęło kilka miesięcy (nie wiem, 4-5 miesięcy?) odkąd oddaliśmy
  • Odpowiedz
No a ja powiem - co z tego ze jest słaby jak jest tani

@jose_bambaryla: Mordo, ale co mi to tanim, słabym kodzie, który i tak ktoś musi potem poprawiać? Gdyby to było top-quality za psi c--j, to byłaby inna rozmowa.
  • Odpowiedz
@mackbig ich jest prawie 1.5 miliarda czyli mnostwo glupkow ale rowniez sporo wybitnych jednostek. Jak pracowalem w londynie 15 lat temu to 7/10 managementu byli Hindus I to zajebiscie ogarneci
  • Odpowiedz
Teraz korpo masowo sie przeorientowuja z Polski na Indie i obawiam sie, ze ten romans z hindusami potrwa co najmniej dekadę

@git_commit: To jest system w równowadze. Skoro eldorado się skończyło i biznes stąd odejdzie, to ceny naszych pracowników spadną, pojawią się nowi chętni, żeby jednak zatrudniać Kamilów. To samo z Indiami - w miarę rozwoju będą coraz drożsi. Pracuję w IT z Duńczykami i tam mają taki problem, że
  • Odpowiedz
a to ze soft sie będzie sypał to najważniejszych we firmie, czyli staleholderów nie interesuje

Sypiący się soft to ten oczywisty problem ale największą ukrytą wadą jest to że hajs jest transferowany z USA do Indii. Te same korpa za 50 lat ogłoszą że w USA jest bieda a Indie mają dużą klasę średnią więc rynek amerykański nie jest już dla nich priorytetem - sami do tego doprowadzili ale wszyscy są zadowoleni
  • Odpowiedz