✨️ Jak zainwestować 25,000 dolarów?Ⓘ Mirki, szukam porady inwestycyjnej (wysoka dywersyfikacja, niskie ryzyko, raczej dłuższy horyzont czasowy, ograniczona wiedza i zasoby czasowe). Mam około 25,000 dolarów do zainwestowania + około 70,000 złotych na kontach #ike i #ikze, jeszcze niezainwestowanych.
W co je włożyć? Myślałem o tym, by:
a) zamienić 10,000 dolarów na złotówki, wpłacić w ramach tegorocznych limitów na IKE i IKZE, zamienić je i będące już na kontach 70,000 złotych na #dolary, i zainwestować całkowicie w globalne akumulacyjne #etf;
b) pozostałe 15,000 dolarów rozrzucić między 3 serwisami brokerskimi i także kupić globalne akumulacyjne #etf.
Dla kontekstu: mam już trochę środków w #zloto, #bitcoin i polskich #obligacje + na koncie w banku na 4 miesiące życia. Chciałbym uwzględnić to, że ma wejść konto #oki (zwolenienie z podatku Belki do 100,000 złotych na osobę) + to, że #ai może diametralnie zmienić kształt globalnej ekonomii i wartość różnych klas inwestycji na przestrzeni najbliższej dekady.
@mirko_anonim: moim zdaniem przede wszystkim NIE RÓB TEGO WSZYSTKIEGO NA RAZ
jakby to jest maraton długoletni, to sobie spokojnie wkładaj DCA w te etf'y globalne najlepiej niedenominowane w usd, kup sobie wtai uk etf na AI i w BTC więcej kasy
generalnie polecam też konsultacje z grok albo chat gpt jak na to poświęcisz godzinę i z nim pokonwersujesz to on dobrze doradzi plan ryzykowny, bezpieczny, optymalny
@mirko_anonim: czemu 15k dolarów chcesz aż na 3 kontach lokować? Bezsens totalny. Gdy broker upadnie to nie tracisz akcji, jeśli się tego boisz. I masz 70k na ike/ikze czyli dwuletni limit. Coś sprzedałeś czy przez ten cały czas trzymałeś tylko gotówkę czekając nie wiadomo na co?
Mirki, szukam porady inwestycyjnej (wysoka dywersyfikacja, niskie ryzyko, raczej dłuższy horyzont czasowy, ograniczona wiedza i zasoby czasowe). Mam około 25,000 dolarów do zainwestowania + około 70,000 złotych na kontach #ike i #ikze, jeszcze niezainwestowanych.
W co je włożyć? Myślałem o tym, by:
a) zamienić 10,000 dolarów na złotówki, wpłacić w ramach tegorocznych limitów na IKE i IKZE, zamienić je i będące już na kontach 70,000 złotych na #dolary, i zainwestować całkowicie w globalne akumulacyjne #etf;
b) pozostałe 15,000 dolarów rozrzucić między 3 serwisami brokerskimi i także kupić globalne akumulacyjne #etf.
Dla kontekstu: mam już trochę środków w #zloto, #bitcoin i polskich #obligacje + na koncie w banku na 4 miesiące życia. Chciałbym uwzględnić to, że ma wejść konto #oki (zwolenienie z podatku Belki do 100,000 złotych na osobę) + to, że #ai może diametralnie zmienić kształt globalnej ekonomii i wartość różnych klas inwestycji na przestrzeni najbliższej dekady.
Jak to najlepiej rozplanować?
#pytanie #inwestycje #inwestowanie #finanse #oszczedzanie #ekonomia #gielda #akcje #usd #fundusze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
źródło: AI-Investing-1
PobierzI jeszcze z anonima oczywiście, nie wiadomo po co
a co do OKI. jak będzie to się będziesz martwił. narazie patykiem na wodzie pisane
jakby to jest maraton długoletni, to sobie spokojnie wkładaj DCA w te etf'y globalne najlepiej niedenominowane w usd, kup sobie wtai uk etf na AI i w BTC więcej kasy
generalnie polecam też konsultacje z grok albo chat gpt jak na to poświęcisz godzinę i z nim pokonwersujesz to on dobrze doradzi plan ryzykowny, bezpieczny, optymalny
I masz 70k na ike/ikze czyli dwuletni limit. Coś sprzedałeś czy przez ten cały czas trzymałeś tylko gotówkę czekając nie wiadomo na co?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi