Aktywne Wpisy

rosen +11
Mateo353 +22
Macie oficjalny statement Wonzia. Nie strimuje, bo obrażacie mnie i moje gry, w które lubię grać. Wonziu maluje obraz jakby ludzie przychodzili i jechali go od k---w, a najwyżej co to było pytanie, czy będzie coś dzisiaj innego oprócz kart albo Star Citizena albo oznajmienie, że Star Citizen to wychodzą. Wonziu uznał to za mega toksyczną atmosfere i jak typowy płatek śniegu to jest to dla niego za dużo. #wonziu
źródło: image
Pobierz

Mirki, szukam porady inwestycyjnej (wysoka dywersyfikacja, niskie ryzyko, raczej dłuższy horyzont czasowy, ograniczona wiedza i zasoby czasowe). Mam około 25,000 dolarów do zainwestowania + około 70,000 złotych na kontach #ike i #ikze, jeszcze niezainwestowanych.
W co je włożyć? Myślałem o tym, by:
a) zamienić 10,000 dolarów na złotówki, wpłacić w ramach tegorocznych limitów na IKE i IKZE, zamienić je i będące już na kontach 70,000 złotych na #dolary, i zainwestować całkowicie w globalne akumulacyjne #etf;
b) pozostałe 15,000 dolarów rozrzucić między 3 serwisami brokerskimi i także kupić globalne akumulacyjne #etf.
Dla kontekstu: mam już trochę środków w #zloto, #bitcoin i polskich #obligacje + na koncie w banku na 4 miesiące życia. Chciałbym uwzględnić to, że ma wejść konto #oki (zwolenienie z podatku Belki do 100,000 złotych na osobę) + to, że #ai może diametralnie zmienić kształt globalnej ekonomii i wartość różnych klas inwestycji na przestrzeni najbliższej dekady.
Jak to najlepiej rozplanować?
#pytanie #inwestycje #inwestowanie #finanse #oszczedzanie #ekonomia #gielda #akcje #usd #fundusze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
źródło: AI-Investing-1
PobierzI jeszcze z anonima oczywiście, nie wiadomo po co
a co do OKI. jak będzie to się będziesz martwił. narazie patykiem na wodzie pisane
jakby to jest maraton długoletni, to sobie spokojnie wkładaj DCA w te etf'y globalne najlepiej niedenominowane w usd, kup sobie wtai uk etf na AI i w BTC więcej kasy
generalnie polecam też konsultacje z grok albo chat gpt jak na to poświęcisz godzinę i z nim pokonwersujesz to on dobrze doradzi plan ryzykowny, bezpieczny, optymalny
I masz 70k na ike/ikze czyli dwuletni limit. Coś sprzedałeś czy przez ten cały czas trzymałeś tylko gotówkę czekając nie wiadomo na co?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi