Wpis z mikrobloga

#ai #google #googleaistudio #llm #sztucznainteligencja #geminicli

Szukałem czegoś, co by realnie miało dostęp do katalogu z plikami na dysku i mogło czytać pliki i dokonywać w nich zmian.
(obecnie testuje coś podobnego, ale mającego dostęp online do repozytorium Github)

Gemini CLI można sobie używać w terminalu, albo jako wtyczkę do jakiegoś swojego IDE np Visual Studio.

Nawet to to działa w terminalu.

Na sam koniec nawet podsumowanie robi:
makrofag74 - #ai #google #googleaistudio #llm #sztucznainteligencja #geminicli

Szuka...

źródło: zoomit

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gemini CLI jak najbardziej ma dostęp online na wiele sposobów. Używa Gemini 2.5 pro, który ma dostęp do sieci, może wykonywać komendy dowolne komendy w terminalu (np. git pull), możesz też podłączyć serwery MCP i dać dostęp do repozytorium.

Fajne narzędzie ale limity są dość ostre. Niby jest 1000 zapytań na dobę ale jak chwilę pomęczysz to zaraz dostaniesz błąd że "high traffic" i serwer niedostępny. Do prostszych rzeczy warto przełączyć
  • Odpowiedz
  • 1
@kwanty: Obecnie męczę -nowość- https://cto.new Jeszcze niedopracowany, często się wiesza i nie działa za szybko, ale parę fajnych rzeczy już mi zrobił. Dla takich sierot, jak ja, niemających pojęcia o programowaniu jak znalazł. :)
  • Odpowiedz
@kwanty: Moim zdaniem te 1000 requestów na dobę jest dla Flasha, a dla Pro - 100.

Gemini CLI można sobie używać w terminalu, albo jako wtyczkę do jakiegoś swojego IDE np Visual Studio.

@makrofag74: Tego jest od groma, ale fakt - używam Gemini CLI i Qwen Code. Działa to zacnie. Lowcal Code jest do modeli lokalnych (Qwen Code niby też, ale tam są timeouty, a jak odpalasz lokalnie
  • Odpowiedz
@makrofag74: Ogólnie Qwen Code ma domyślnie 2 modele:
1) Ustawiasz API OpenRouter - ale nie działa wcale, przynajmniej mi
2) Qwen sam udostępnia jakiś model - gówniany, ale nie zauważyłem limitów w ogóle

Możesz w teorii ustawić lokalny model, ale IMO lepiej Lowcal.

Ogólnie Qwen Code jest forkiem Gemini CLI, ale znacznie lepszy. Problem w tym, że ten model (przynajmniej w wersji darmowej) nie daje rady :D Ale są zastosowania
  • Odpowiedz