Wpis z mikrobloga

Wiecie co mnie r---------a? 99% firm IT które proponuje B2B daje wybór - przykładowo 20 000 netto b2b + VAT albo 20 000 brutto UoP

Z tym że 20 000 brutto UoP to 24 000 kosztów ale kontraktornie w ten sposób chcą zaoszczędzić te 4000zł miesięcznie na programiście wypychając go na B2B, bo przy 100 programistach to oszczędność 400 000 miesięcznie i aż 4 800 000 rocznie :) Dodatkowo B2B jest po to by w każdej chwili móc kogoś zwolnić

Wiele razy zwracałem uwagę że hola hola przecież 20 000 brutto UoP to 24 000 kosztów a więc dopiero przy 24 000 - 26 000 netto b2b to B2B się opłaca, a oni mówią że to prawda, ale B2B to nie jest nie jest pójście na rękę dla pracownika tylko WYGODA DLA PRACODAWCY, by płacić te kilka tysięcy mniej i móc w każdej chwili wyrzucić. W dodatku mają 200 innych Senior Java Devs 10-15 lat expa z 5x Cert AWS + cert k8s CKA + cert k8s CKAD więc żebym nie cwaniakował bo to oni stawiają warunki

Tymczasem teraz uczestniczę w 5 rekrutacjach i przez zmiany PIP które wchodzą w 2026 roku każda firma wciska mi uwaga: UoP, ale wiecie jak je śmiesznie liczą? No zgadnijcie

Rekrutowałem się na ofertę 25 000 netto b2b + VAT ale teraz proponują mi 20 500 zł brutto UoP + KUP bo się boją PIPu xD W drugiej firmie rekrutowałem się za 23 000 netto b2b to proponują mi teraz max 19 000 zł brutto UoP

Czyli jak proponują przejście z UoP na B2B to liczą brutto UoP = netto B2B w 99% firm by te 4-5 kosztów pracodawcy zaosczędzić, ale jak liczą teraz z B2B na UoP to liczbą netto b2b = całowity koszt UoP (brutto uop + podatki pracodawcy)

Tak właśnie nas k---a dymają w tym IT. Dużo w tym waszej winy bo wy się na to zgadzacie.

#kamilprogramista #programowanie #programista15k #pracait #pracbaza #korposwiat #sprintyjacka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elo_kebab mnie bardziej r---------a że stawki na hybrydzie/pracy z biura są takie same jak na zdalnej.

Wg moich szacunkow jeśli zarabiasz np 140zl na godzine na B2B, i nagle każą ci z---------ć do biura na hybrydę, to stawka powinna już wynosić w c--j więcej (komfort - chodzi o komfort psychiczny za ile chce się komuś ruszyć dupe)

Tutaj kalkulatorek, który zvibekodowalem
https://codeberg.org/B2BResource/zasobnikZasobaB2B/src/branch/main/d---------------------a.py
modeltrzyzmianowy - @elo_kebab mnie bardziej r---------a że stawki na hybrydzie/pracy...

źródło: temp_file2644031419082118055

Pobierz
  • Odpowiedz
@elo_kebab: ten wybór i tak jest iluzoryczny, bo na etapie rekrutacji ze swoim wymogiem UoP przegrasz z kimś kto preferuje b2b - chyba że jest duże korpo z mocną preferencją na UoP, ale to rzadkość.

szczególnie jak myślisz że w outsourcingu teraz UoP dostaniesz, bo jest jako opcja w ogłoszeniu to - xD
  • Odpowiedz