Wpis z mikrobloga

Miałem dziś nieprzyjemność pojeździć parę godzin autem po Wrocławiu w godzinach porannych. Od lat już w ogóle auta nie używam bo się po prostu nie da.

Przez ten czas spotkałem:
- Dwa autobusy tej samej linii które jechały jeden po drugim, nie mieściły się na przystankach razem, więc najpierw pasażerów wysadzał jeden, odjeżdżał, za nim podjeżdżał drugi, wysadzał ludzi, a my stoimy w korku za nimi bo nie ma jak wyprzedzić (podwójna ciągła)
- Śmieciarkę za którą jechaliśmy 2km
- Babkę z wózkiem na Sępolnie która prowadziła wózek środkiem drogi bo chodniki były zajęte przez samochody.
- Całkowicie zastawione autami przystanki autobusowe (znów Sępolno/Biskupin)
- Całą masę lewoskrętów które blokowały ruch na całej ulicy bo nikt nie przewidział chociaż odrobiny dedykowanego pasa do niego (Mydlana/Miłoszycka, Swojczycka/Monte Cassino, Sołtysowicka/Aleja Poprzeczna)
- 14 min stałem na przejeździe kolejowym bo przejeżdżały 3 pociągi z rzędu a szlaban się nie otwierał pomiędzy nimi (w godzinach okołoroboczych) - znów Sołtysowice ale pewnie na Kowalach/Wojnowie będzie ta sama sytuacja
- Kierowców parkujących na skrzyżowaniach, przejściach dla pieszych, zwróciłem jednemu uwagę że zasłania widok na całe skrzyżowanie, na co usłyszałem że on od zawsze tak parkuje bo miejsca nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dlaczego to miasto nienawidzi kierowców? Połowa tych bezsensownych korków zostałaby rozwiązana przy odrobinie dobrej woli.
Nienawidzę jeździć autem po tym mieście.

#wroclaw
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Escalade: Magicznie po wprowadzeniu strefy płatnego parkowania miejsca bardzo szybko się znajdują ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nagle ludzie zaczynają kalkulować czy im się opłaca trzymać te nieużywane gruzy pod domem
  • Odpowiedz
Transport zbiorowy to jedyne rozwiązanie na korki, ale przy sprawności wrocławskiego MPK nie ma się co dziwić, że ludzie jeżdżą własnymi autami

@Viking-: Opole jest bardziej wyludnione, a korki są podobne bo jeździ tam autobus co 30 min xdddd
  • Odpowiedz