Wpis z mikrobloga

Miałem dziś nieprzyjemność pojeździć parę godzin autem po Wrocławiu w godzinach porannych. Od lat już w ogóle auta nie używam bo się po prostu nie da.

Przez ten czas spotkałem:
- Dwa autobusy tej samej linii które jechały jeden po drugim, nie mieściły się na przystankach razem, więc najpierw pasażerów wysadzał jeden, odjeżdżał, za nim podjeżdżał drugi, wysadzał ludzi, a my stoimy w korku za nimi bo nie ma jak wyprzedzić (podwójna ciągła)
- Śmieciarkę za którą jechaliśmy 2km
- Babkę z wózkiem na Sępolnie która prowadziła wózek środkiem drogi bo chodniki były zajęte przez samochody.
- Całkowicie zastawione autami przystanki autobusowe (znów Sępolno/Biskupin)
- Całą masę lewoskrętów które blokowały ruch na całej ulicy bo nikt nie przewidział chociaż odrobiny dedykowanego pasa do niego (Mydlana/Miłoszycka, Swojczycka/Monte Cassino, Sołtysowicka/Aleja Poprzeczna)
- 14 min stałem na przejeździe kolejowym bo przejeżdżały 3 pociągi z rzędu a szlaban się nie otwierał pomiędzy nimi (w godzinach okołoroboczych) - znów Sołtysowice ale pewnie na Kowalach/Wojnowie będzie ta sama sytuacja
- Kierowców parkujących na skrzyżowaniach, przejściach dla pieszych, zwróciłem jednemu uwagę że zasłania widok na całe skrzyżowanie, na co usłyszałem że on od zawsze tak parkuje bo miejsca nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dlaczego to miasto nienawidzi kierowców? Połowa tych bezsensownych korków zostałaby rozwiązana przy odrobinie dobrej woli.
Nienawidzę jeździć autem po tym mieście.

#wroclaw
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Połowa tych bezsensownych korków zostałaby rozwiązana przy odrobinie dobrej woli.

@bonekropik: może i tak, ale mam wrażenie, że dużo kierowców by chciało zupełnie bez korków jeździć w godzinach szczytu przez centrum prawie milionowego miasta (oficjalnie chyba 600k, ale szacowania są na dużo więcej, bo studenci i ukraińcy się nie meldują). Wrocław jest po prostu za mały i tak wygląda życie w dużym mieście.
  • Odpowiedz
Kierowców parkujących na skrzyżowaniach, przejściach dla pieszych, zwróciłem jednemu uwagę że zasłania widok na całe skrzyżowanie, na co usłyszałem że on od zawsze tak parkuje bo miejsca nie ma

@bonekropik: Klasyczek. Najlepsze jest to, że Straż Miejska potrafi przyjechać i nie wystawić za to mandatu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Iudex: Ostatnio na wezwanie telefoniczne przyjechala i ometkowała 5 samochodów które stały na terenie wyłączonym z ruchu. W dodatku byli już w 20 minut. W szoku byłem
  • Odpowiedz
Klasyczek. Najlepsze jest to, że Straż Miejska potrafi przyjechać i nie wystawić za to mandatu.

@Iudex: Dlatego potem ludzie mieli to w dupie.

może i tak, ale mam wrażenie, że dużo kierowców by chciało zupełnie bez korków jeździć w godzinach szczytu przez centrum prawie milionowego miasta (oficjalnie chyba 600k, ale szacowania są na dużo więcej, bo studenci i ukraińcy się nie meldują). Wrocław jest po prostu za mały i tak wygląda
  • Odpowiedz
  • 1
@Darth_Gohan: Co w złego w jechaniu za śmieciarką? Panowie pracowali, więc śmieciarka stała na jezdni bądź jechała tempem 5-6km/h gdy ekipa biegała ze śmietnikami. A my staliśmy w korku za nią.

Co do lewoskrętu, na w/w skrzyżowaniach jest spokojnie miejsce by je dodać. Fizycznie oczywiście, bo na papierze może być dokładnie tak jak piszesz.
  • Odpowiedz
Panowie pracowali, więc śmieciarka stała na jezdni bądź jechała tempem 5-6km/h gdy ekipa biegała ze śmietnikami. A my staliśmy w korku za nią.

@bonekropik: No cóż uroki życia w mieście. Kiedyś śmieci muszą wywalić.

To, że śmieciarka zatrzymuje się przy każdej posesji żeby zabrać śmieci
  • Odpowiedz
mam wrażenie, że dużo kierowców by chciało zupełnie bez korków jeździć w godzinach szczytu przez centrum prawie milionowego miasta

@pekak: to tylko twoje projekcje. Kierowcy chcą obwodnic. Bezkolizyjnych i dwupasmowych lub szerszych. Chcą dróg wschód - zachód. Jadąc np. z Jagodna na Klecine trzeba jechać albo przez obwodnicę śródmiejską, która ani nie jest bezkolizyjna, ani nie jest nawet obwodnicą, albo przez Wojszyce i skończyć na Zwycięskiej. Pomiędzy Armii Krajowej, a Zwycięską
  • Odpowiedz
Dlaczego to miasto nienawidzi kierowców? Połowa tych bezsensownych korków zostałaby rozwiązana przy odrobinie dobrej woli.

@bonekropik: gdyby zakazać śmieciarek, bab z wózkami, i autobusów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bonekropik: myślę że jak na jednego mieszkańca będzie przypadało nie 1.7 samochodu a 6 to będzie dużo luźniej, myślę że jak będzie jeszcze więcej samochodów to będzie luźniej, myślę że jak będzie miasto spełniać każdego jednego mieszkańca potrzeby indywidualnie to będzie lepiej( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nienawidzę jeździć po tym mieście gdzie cudem jest gdy kierowcy zrozumieją co to znaczy jeździć na zamek, co to znaczy jednak
  • Odpowiedz
  • 0
@pekak

@bonekropik: prawie milionowego miasta (oficjalnie chyba 600k, ale szacowania są na dużo więcej, bo studenci i ukraińcy się nie meldują)

To poleciales. Ilosci mieszkańcow juz dawno nie liczy się po meldunku. Pewnie Wrocław ma więcej niż te oficjalne chyba 670 tys. ale aby miał 1 milion to co 3 mieszkaniec musialby byc nie uwzględniony w statystykach.
  • Odpowiedz
@bonekropik: nie rozwiąże to fakt, myślę że obecne miasto musi radzić sobie z tym co ma, stąd pomysły takie a nie inne, likwidacja zbiorowych środków transportu też by nie rozwiązała sprawy bo w godzinach szczytu każdy tramwaj czy autobus to kilkadziesiąt do kilkuset osób
  • Odpowiedz
Kierowców parkujących na skrzyżowaniach, przejściach dla pieszych, zwróciłem jednemu uwagę że zasłania widok na całe skrzyżowanie, na co usłyszałem że on od zawsze tak parkuje bo miejsca nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dlaczego to miasto nienawidzi kierowców?

@bonekropik: Częściowo sam sobie odpowiedziałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz