Wpis z mikrobloga

@badreligion66: no to zrównać dla bezdzietnych. Ta dyskusja o podniesieniu wieku mnie ogólnie bawi, bo mając 29 lat doskonale wiem, że u mnie się pewnie finalnie skończy na wieku emerytalnym 70+. xD Przecież w końcu nadejdzie dzień, w którym tego trupa się nie da dalej reanimować.
  • Odpowiedz
@badreligion66: w argumencie dzieci przy niższym wieku emerytalnym kobiet jest pewien problem - kobiety w Polsce przestały je rodzić XD.

67 lat wyjściowe dla wieku emerytalnego obu płci, i za każde dziecko - 2 lata niższy wiek dla kobiet i 1/1,5 roku mniej dla mężczyzn. W ten sposób kobieta z 4 dzieci wiek emerytalny osiągnie w wieku 59 lat, a mężczyzna w wieku 61-63 lat. I luz, w końcu będzie
  • Odpowiedz
@badreligion66: właśnie jest odwrotnie, to mężczyźni wykonują cięższe zawody i w tym wieku są już bardziej spracowani. Tfu na tego polsatowskiego wyjca, co tylko morde umie piłować w programie. W ogóle kto go tam trzyma i po co to ja nie wiem.
  • Odpowiedz
@gozer-traveler: tylko że takie gadanie o tym że mężczyźni wykonują cięższe zawody jest tym samym co mówienie że kobiety rodzą dzieci - tak, pracujemy często fizycznie ciężko, jednak czy wszyscy? Czy Grzegorz Jankowski w tym wypadku wykonuje cięższą pracę od Agnieszki Gozdyry?
  • Odpowiedz
67 lat wyjściowe dla wieku emerytalnego obu płci, i za każde dziecko - 2 lata niższy wiek dla kobiet i 1/1,5 roku mniej dla mężczyzn. W ten sposób kobieta z 4 dzieci wiek emerytalny osiągnie w wieku 59 lat, a mężczyzna w wieku 61-63 lat. I luz, w końcu będzie miał kto na ich emeryturę pracować.

Odpowiedz

@michalxd21: co wy macie z tym obnżaniem wieku emerytalnego od ilości dzieci? po
  • Odpowiedz
za każde dziecko - 2 lata niższy wiek dla kobiet i 1/1,5 roku mniej dla mężczyzn. W ten sposób kobieta z 4 dzieci wiek emerytalny osiągnie w wieku 59 lat, a mężczyzna w wieku 61-63 lat. I luz, w końcu będzie miał kto na ich emeryturę pracować.

@michalxd21: kolejny kuck ktory chce wprowadzac niesprawiedliwe faworyzowanie kobiet w ramach reformy xD
  • Odpowiedz
@badreligion66: właśnie jest odwrotnie, to mężczyźni wykonują cięższe zawody i w tym wieku są już bardziej spracowani.

@gozer-traveler nie ma też takiej prawidłowości. Kasjerka, która cały dzień dźwiga produkty i lata z paletami, sprzątaczka czy pracownica magazynu będą bardziej styrane w wieku 60 lat niż wykładowca uniwersytecki czy szeregowy klikacz biurowy. Wiek emerytalny powinien być dostosowany do profilu wykonywanego zawodu, a potem tak, jak @michalxd21 napisał, korygowany o
  • Odpowiedz
@badreligion66 @D00D00
(Ten wpis jest po serio, pól zatem)
Zabawię się w adwokata diabła. Nazywacie go kukoldem i dziadersem ale z 2 strony można powiedzieć że to Wy I (Wasze pokolenie) łykacie feministyczną narracje o równości płci. Kobiety są słabsze fizycznie i psychicznie i wymagają specjalnego traktowania by było uczciwie.
  • Odpowiedz
@badreligion66: @michalxd21 @gozer-traveler ja jestem jednak za rozwiązaniem obniżenia wieku emyrtaknego od drugiego dziecka i dalej. Zarówno dał kobiet i mężczyzn. Dyskusja jest kiedy i jak. Napewno zachciało by pary które już mają jedno dziecko na zdecydowanie się na drugie, czy trzece. Potraktował by to jako rekompensatę za wychowanie. Też jeśli w następnym pokoleniu będą rodzic się dzieci to młodsza babcia na emeryturze była by ułatwienie. A ci
  • Odpowiedz