Wpis z mikrobloga

Chyba się starzeje (i nie chodzi mi o to że na brodzie znalazłem jednego siwego włosa)

Coraz bardziej cieszę się z drobnych spraw (zrobienie sobie kawy, kupienie draży korsarzy, ładny zachód słońca), a coraz mniej przejmuje rzeczami na które nie mam wpływu

Kiedyś mocno interesowałem się #stoicyzm (Marek Aureliusz, Seneka, te sprawy) ale jednak zupełnie do nich nie pasuje pod kątem optymizmu i czerpania radości z przyziemnych spraw. Za to w pewnym momencie życia, zupełnie przestałem przejmować się ludźmi, tym co gadają i tym co myślą. W dodatku jestem zdrowy, jeszcze masa fajnych rzeczy przede mną, jak tu się nie cieszyć?

Widzę znajomych w moim wieku, popadających w marazm i różne depresje, których dobija szara codzienność, a ja znajduje sobie nowe hobby i planuje wycieczki w góry. Co ze mną nie tak

No, miłego dnia!

#przemyslenia #wykop30plus #logikaniebieskichpaskow
Atreyu - Chyba się starzeje (i nie chodzi mi o to że na brodzie znalazłem jednego siw...
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Coraz bardziej cieszę się z drobnych spraw (zrobienie sobie kawy, kupienie draży korsarzy, ładny zachód słońca), a coraz mniej przejmuje rzeczami na które nie mam wpływu

@Atreyu: ja tak miałem, ale w dzieciństwie.
Z wiekiem już mało co cieszy.
  • Odpowiedz
widocznie korzysztasz ze zbyt duzej ilosci dopaminowych rozrywek, zredukuj je lub wyeliminuj i wroci ta radosc z malych rzeczy

@stiv30: to trochę bardziej skomplikowane. Jadę na antydepresantach 11 lat.
Z czasem powoli z tego wychodziłem, ale niestety ten kraj pokazał mi gdzie moje miejsce.
  • Odpowiedz
  • 0
Warto za to cieszyć sie rodziną, chwilą z przyjaciółmi, pięknym krajobrazem, wycieczką w interesujące miejsce, wolną chwilą.

@konradpra: amen

Dostaniesz raka, albo wpadniesz pod samochód i skończy się rumakowanie.

@ZaskroniecPapierzasty: to właśnie dlatego życie i czas jest cenny, ten argument tylko potwierdza to co myślę
  • Odpowiedz
Widzę znajomych w moim wieku, popadających w marazm i różne depresje, których dobija szara codzienność, a ja znajduje sobie nowe hobby i planuje wycieczki w góry. Co ze mną nie tak

@Atreyu: a powód byłby w tym że ty jesteś zamożny a oni nie? Ewent umiesz wykorzystać ten hajs żeby zaspokoić swoje małe potrzeby a oni nie mają go tyle żeby zaspokoić duże albo równie małych
  • Odpowiedz
@prukfiarz: nie, nie chodziło o olanie wszystkiego na co nie masz "wpływu". Postrzeganie tej dychotomii w normickim i rozpopularyzowanym Stoicyzmie jest błędne
  • Odpowiedz