Wpis z mikrobloga

Chyba się starzeje (i nie chodzi mi o to że na brodzie znalazłem jednego siwego włosa)

Coraz bardziej cieszę się z drobnych spraw (zrobienie sobie kawy, kupienie draży korsarzy, ładny zachód słońca), a coraz mniej przejmuje rzeczami na które nie mam wpływu

Kiedyś mocno interesowałem się #stoicyzm (Marek Aureliusz, Seneka, te sprawy) ale jednak zupełnie do nich nie pasuje pod kątem optymizmu i czerpania radości z przyziemnych spraw. Za to w pewnym momencie życia, zupełnie przestałem przejmować się ludźmi, tym co gadają i tym co myślą. W dodatku jestem zdrowy, jeszcze masa fajnych rzeczy przede mną, jak tu się nie cieszyć?

Widzę znajomych w moim wieku, popadających w marazm i różne depresje, których dobija szara codzienność, a ja znajduje sobie nowe hobby i planuje wycieczki w góry. Co ze mną nie tak

No, miłego dnia!

#przemyslenia #wykop30plus #logikaniebieskichpaskow
Atreyu - Chyba się starzeje (i nie chodzi mi o to że na brodzie znalazłem jednego siw...
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 10
@Mozolny_Szturm12: już patrzę ()

@PiSzj trzymam za słowo ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

@KingaM to brzmi jak samookaleczanie, a tak naprawdę pod górę czuje się jakbym umierał, ale na górze są widoczki i jest w pytę. Takie zdjęcie zrobiłem tego lata
Atreyu - @Mozolny_Szturm12: już patrzę (。◕‿‿◕。)

@PiSzj trzymam za słowo ( ͡° ͜ʖ ͡° ...

źródło: korony

Pobierz
  • Odpowiedz
@Atreyu: prawdziwie dorosłeś.
Nie ma co się zamartwiać tym na co nie masz wpływu, gonić za gwiazdką na niebie skoro większość nie ma na to szans.
I martwić sie opiniami ludzi których nie znasz i masz tak na prawdę w d. 😁

Warto za to cieszyć sie rodziną, chwilą z przyjaciółmi, pięknym krajobrazem, wycieczką w interesujące miejsce, wolną chwilą.

Miłego dnia. 🙂
  • Odpowiedz
@KingaM: nie do końca, człowiek wyewoluował dobrego żeby się ruszać na co dzień

A w dzisiejszym świecie tego ruchu jest za mało, więc dodanie go w jakiejkolwiek postaci faktycznie może pomóc
  • Odpowiedz
  • 0
@KingaM czy Ty porównujesz intencjonalne sprawianie sobie bólu fizycznego z chodzeniem po górach?
Bo jeśli tak to tutaj działają zupełnie inne mechanizmy.
  • Odpowiedz
@Atreyu: oj tak byczku, czerpac radosc z malych wrecz drobnych spraw. Ludzie zyja marzeniami innych pokazywanych na social mediach. Potem okazuje sie ze wymarzone auto nie zmienia calkowicie nic, bo w sumie to ja nawet nie lubie jezdzic, nowy telefon nie sprawil mi radosci, bo w sumie to taki sam ekran z tymi samymi tresciami, nowy komputer ktory z 70 klatek dal mi 250 w nowej grze nie sprawil ze
  • Odpowiedz
Kiedyś mocno interesowałem się #stoicyzm (Marek Aureliusz, Seneka, te sprawy) ale jednak zupełnie do nich nie pasuje pod kątem optymizmu i czerpania radości z przyziemnych spraw.

@Atreyu: Coś się chyba słabo tym interesowałeś. Stoicy nie czerpali radości z przyziemnych spraw. Chodziło o olanie spraw, na które nie masz wpływu, a nie o to, żeby cieszyć michę bo oddychasz. Bycie w stanie ciągłej radości jest tak samo nienaturalne jak
  • Odpowiedz
chodzenie po górach to tylko inna próba zabicia bólu psychicznego fizycznym w ogromnej części przypadków

@KingaM: jedna z najgłupszych rzeczy jakie tu przeczytałem :) a chodzenie po lesie? Nie chodzi o żaden ból fizyczny tylko odpoczynek i nabieranie dystansu.
  • Odpowiedz